Bureaustoel demonteren; een handige gids per onderdeel!

U kunt een bureaustoel eenvoudig demonteren. Er zijn doorgaans geen specialistische gereedschappen voor nodig. Een inbussleutel en een hamer zijn meestal voldoende. In sommige gevallen is een pijptang handig. De meest gebruikelijke reden om een bureaustoel te demonteren is omdat er een onderdeel vervangen moet worden.

De hoofdonderdelen van een bureaustoel zijn:

 • Gasveer of lift (de “stang” tussen het voetenkruis en het mechaniek)
 • Wieltjes
 • Mechaniek (het ijzeren gedeelte met de handels, onder de zitting)
 • Zitting
 • Rugleuning
 • Armleuningen
 • Voetenkruis
 • Hoofdsteun

In de komende paragrafen zal ik kort ingaan op het loshalen van de verschillende onderdelen.

Een gasveer vervangen

De gasveer is een van de meest voorkomende delen van een bureaustoel die kapot kan gaan. Hier komt doorgaans veel op druk te staan, niet alleen van boven, maar ook op de zijkanten bij het achterover leunen. De gasveer kan dan “lek” raken en langzaam naar beneden gaan zakken.

Merkt u dat u regelmatig de zitting weer omhoog moet zetten, dan is het tijd om de gasveer te vervangen. Een andere reden om de gasveer te vervangen is als de hoogte van de bureaustoel niet de juiste is voor uw postuur. Iedere gasveer heeft een bepaalde bandbreedte waarbinnen de hoogte aangepast kan worden. Maar als u wat korter bent of juist erg lang, dan is de meest eenvoudige manier om de bureaustoel op uw lengte aan te passen door de gasveer te vervangen voor een kortere of langere.

2 veelvoorkomende redenen om een gasveer te vervangen

Haperende beweging

Een reden om de gasveer te vervangen, kan zijn dat bij het in hoogte verstellen van de bureaustoel hij een haperende beweging maakt. Als de gasveer niet soepel beweegt bij het verstellen van de hoogte, kan dit duiden op interne problemen. Bijvoorbeeld vastzittende onderdelen of wrijving in de veer.

Lekkende gasveer

Een lekkende gasveer is duidelijk defect wanneer, als er olie of gas uitlekt. Lekkage kan de werking van de gasveer aantasten en ervoor zorgen dat deze niet meer goed functioneert.

*Er zijn heel veel verschillende gasveren. Ze variëren in lengte, dikte, het gewicht dat ze aankunnen, de lengte waarin ze versteld kunnen worden en natuurlijk kwaliteit. Twijfelt u over het correcte model gasveer voor uw bureaustoel? Neem contact op met de leverancier om de juiste gasveer voor uw bureaustoel te krijgen.

Hoe demonteer je de gasveer? 

De gasveer zit conisch geklemd (kegelvormig vastgeklemd), in zowel het mechaniek als het voetenkruis. Als de bureaustoel al een tijdje gebruikt is kan de gasveer behoorlijk vast gaan zitten. Er zijn twee verschillende manieren om het voetenkruis uit het mechaniek te halen. De gasveer uit het voetenkruis halen is minder ingewikkeld.  

Gasveer-uit-voetenkruis-demonteren

Gasveer uit het voetenkruis halen:

Leg de bureaustoel op een gladde ondergrond of deken. De lift steekt iets door het voetenkruis heen.

Stop er een blokje hout of magazine tegenaan, om zo de kans op beschadegingen te verminderen.

Geef met de hamer (het gemakkelijkste is een moker hamer) een aantal stevige klappen op de onderrand van de lift. De lift moet er dan uitschieten.

De gasveer uit het mechaniek halen:

Manier 1
Dit kunt u het beste met 2 personen doen. Leg de bureaustoel op een vlakke ondergrond of deken. Geef met de hamer een aantal ferme klappen op het mechaniek, rondom het punt waar de lift erin geklemd is.

Hierdoor moet de lift eruit schieten. Let op uw benen.

Zolang u een hamer met een blokje hout (of magazine) ertussen hebt, zult u niets kapot slaan. Het (zwarte)mechaniek is gemaakt van gietijzer.

Sla op het mechaniek rondom de gasveer
Sla op de gietijzeren rand bij de gasveer
dit-is-een-pijptang
Dit is een pijptang

Manier 2
Hierbij maakt u gebruik van een pijptang (zie foto). Leg de bureaustoel op de vloer of tafel en met de pijptang pakt u het glimmende zilverkleurig gedeelte van de gasveer, met een draaiende beweging maakt u de gasveer los.

Is een gasveer te repareren?

Gasveren mogen niet geopend worden om zelf te repareren. De gasveren staan namelijk onder hoge druk en elke herstel, reparatie of handeling kan gevaarlijk zijn. Probeer dit dus niet. 

Hoe kunt u de wieltjes van een bureaustoel vervangen

Leg de bureaustoel neer

Om de wielen los te kunnen maken, moet u de bureaustoel eerst op zijn zijkant leggen op de vloer of een vaste ondergrond. Let erop dat de bureaustoel niet kan wegschuiven.

Maak de vastgeklikte wielen los

Bij bijna alle bureaustoelen is het mogelijk om de wieltjes er gewoon met de hand uit te trekken. Hou hiervoor met de ene hand de kruisvoet vast, zodat u met de andere hand aan het wieltje kunt trekken om het eruit te halen. Gebruik een doekje of een handschoen om extra grip te krijgen. Het is zelden nodig om hiervoor gereedschap te hoeven gebruiken. Ga hierbij in ieder geval voorzichtig te werk.

Reinig de opening

Om de nieuwe wieltjes er zo gemakkelijk mogelijk in te steken, moet u ervoor zorgen dat er geen vuil en stof aan de opening zit. Ook de klemringen van de oude wieltjes mogen niet aan de opening blijven vasthangen, omdat dit het installeren van de nieuwe wieltjes kan beïnvloeden.

bureaustoel wieltje vervangen
Met een doek is het gemakkelijk om het wieltje uit de bureaustoel te halen.

Waar moet u op letten wanneer u de wielen wilt vervangen?

Er zijn verschillende soorten wieltjes die gebruikt worden voor bureaustoelen. Het belangrijkste verschil is, wieltjes geschikt voor zachte vloeren, zoals tapijt, en wieltjes geschikt voor zowel harde als zachte vloeren. Deze laatste worden “zachte wieltjes” genoemd. Let hierop als u een bureaustoel aanschaft of de wieltjes wilt vervangen. Gebruik geen harde wieltjes op een houten vloer of op de wat zachtere plavuizen vloeren. Dat gaat krassen. Houdt dit soort vloeren ook schoon, want aan de wat zachtere wieltjes kan zand en gruis blijven zitten, wat op zijn beurt ook weer voor beschadigingen kan zorgen.

Naast harde en zachte wieltjes kan ook de diameter van het stiftje dat in het voetenkruis geschoven moet worden iets verschillen. De standaard maten van de stiftjes zijn 10 mm of  11 mm.

Het mechaniek losmaken

Leg uw bureaustoel op zijn zijde of op de kop op een hoek van een tafel. Met een inbussleutel, ringsleutel of steeksleutel kunt u de armleuningen, zitting en rugleuning losmaken. Het mechaniek is verbonden met bv de gasveer, de zitting, de armleuningen en de rugleuning. De meest gebruikelijke manier van bevestigen is door middel van (inbus)bouten.

Op het mechaniek komen hele hoge krachten te staan, vooral bij het achterover leunen. De meeste instel mogelijkheden van de bureaustoel worden in het mechaniek geregeld. Denk hierbij aan de zitdiepte verstelling, de hoogte verstelling van de zitting en het verstellen en vastzetten van de rugleuning. 

Het is meestal het handigste om eerst de zitting weer te monteren, daarna de rugleuning, armleuningen en als laatste de gasveer. 

Mechaniek van een bureaustoel losdraaien
Draai het mechaniek los

De zitting demonteren

Meestal zit de zitting met 4 bouten vast aan het mechaniek. Om deze los te maken, legt u de bureaustoel op zijn zijde of op de kop op een hoek van een tafel. Het is mogelijk dat de armleuningen aan de zitting zijn bevestigd. Soms zitten ze vast aan het mechaniek. Kijk even of het nodig is om ze los te maken. Bij de meer ergonomische bureaustoelen zit de rugleuning vast aan het mechaniek, omdat de zitting en de rugleuning onafhankelijk van elkaar moeten kunnen bewegen. Bij sommige bureaustoelen is de rugleuning wel aan de zitting vastgemaakt. Kijk even hoe hij bij uw bureaustoel is bevestigd en of hij losgehaald moet worden. 

De rugleuning demonteren

De rugleuning kan vastgezet zijn aan het mechaniek of aan de zitting. Om deze los te maken, legt u de bureaustoel op zijn zijde of op de kop op een hoek van een tafel. De rugleuning zit meestal vast met 3 bouten. Met een inbussleutel, ringsleutel of steeksleutel kunt u de rugleuning losmaken.

armleuningen losdraaien aan de onderkant
Maak de armleuning los met een inbussleutel aan de onderkant van de bureaustoel

De armleuningen loshalen

De armleuningen kunnen vastgezet zijn aan het mechaniek of aan de zitting. Om deze los te maken, legt u de bureaustoel op zijn zijde of op de kop op een hoek van een tafel. De armleuningen zitten meestal vast met 3 bouten. Met een inbussleutel, ringsleutel of steeksleutel kunt u de armleuning losmaken. 

De hoofdsteun demonteren

Er zijn bureaustoelen waarbij de hoofdsteun en de rugleuning één geheel vormen. Dan is het niet mogelijk om de hoofdsteun los te halen. Vaak is het mogelijk om de hoofdsteun met 2 inbusboutjes los te halen. Kijk hiervoor aan de onderkant van de steun waar deze aan de rugleuning is bevestigd. Met een inbussleutel kunt u deze boutjes dan losdraaien.

Wanneer is uw bureaustoel aan vervanging toe?

Uw bureaustoel is aan vervanging toe als uw huidige stoel versleten, instabiel of oncomfortabel is. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of uw bureaustoel aan vervanging toe is. Ook als u regelmatig last heeft van rug- of nekpijn na langdurig zitten, kan dit een teken zijn dat uw bureaustoel niet meer voldoet aan uw behoeften. Een ergonomische bureaustoel kan helpen om deze klachten te verminderen en uw algehele zithouding te verbeteren. Overweeg dus zeker om uw bureaustoel te vervangen als dat nodig is. 

Investeer in een goede bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel is een goede investering, wanneer u veel achter een bureau werkt.  Een ergonomische bureaustoel is ontworpen om de juiste ondersteuning te bieden aan uw lichaam, waardoor u comfortabeler kunt zitten en rugklachten kunt voorkomen. Het vermindert de druk op uw wervelkolom en voorkomt dat u last krijgt van uw nek, schouders, heupen en benen. Dit kan u helpen om productiever te zijn en uw werk beter uit te voeren, omdat u zich comfortabeler en minder vermoeid zult voelen. Daarom is het de moeite waard om te investeren in een ergonomische bureaustoel, vooral als u lange uren achter een bureau doorbrengt. 

Waar kunt u op letten wanneer u een nieuwe bureaustoel koopt?

De criteria waar een goede bureaustoel aan moet voldoen zijn samen te vatten onder deze punten:

 1. Comfort: Kies een stoel die comfortabel is en goede steun biedt aan rug, nek en armen.
 2. Verstelbaarheid: Zorg dat de stoel aanpasbaar is qua hoogte, armleuningen en rugleuning voor een perfecte pasvorm.
 3. Materialen: Let op de kwaliteit van de stof, bekleding en het frame voor duurzaamheid.
 4. Ergonomie: Een ergonomisch ontwerp helpt bij het voorkomen van rugklachten en andere fysieke ongemakken.
 5. Wielen: Controleer of de wielen soepel rollen en geschikt zijn voor uw vloertype.
 6. Stijl en Design: Kies een stijl die bij uw werkruimte en persoonlijke smaak past.

Wilt u advies over welke bureaustoel het beste is voor uw situatie?

Bij BenS Kantoormeubelen waarderen we u als klant en helpen we u graag, bijvoorbeeld wanneer u advies wilt over de beste bureaustoel voor uw gebruik, kunt u hiervoor gerust even contact opnemen via onderstaande knop. Of u kunt gebruik maken van de handige keuzehulp.

Contact opnemen

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Inhoudsopgave

Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Een gasveer vervangen [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => 2 veelvoorkomende redenen om een gasveer te vervangen [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Hoe demonteer je de gasveer?  [sub_toc] => Array ( ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Gasveer uit het voetenkruis halen: [sub_toc] => Array ( ) ) [3] => Array ( [id] => [text] => De gasveer uit het mechaniek halen: [sub_toc] => Array ( ) ) [4] => Array ( [id] => [text] => Is een gasveer te repareren? [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Hoe kunt u de wieltjes van een bureaustoel vervangen [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Leg de bureaustoel neer [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Maak de vastgeklikte wielen los [sub_toc] => Array ( ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Reinig de opening [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Waar moet u op letten wanneer u de wielen wilt vervangen? [sub_toc] => Array ( ) ) [3] => Array ( [id] => [text] => Het mechaniek losmaken [sub_toc] => Array ( ) ) [4] => Array ( [id] => [text] => De zitting demonteren [sub_toc] => Array ( ) ) [5] => Array ( [id] => [text] => De rugleuning demonteren [sub_toc] => Array ( ) ) [6] => Array ( [id] => [text] => De armleuningen loshalen [sub_toc] => Array ( ) ) [7] => Array ( [id] => [text] => De hoofdsteun demonteren [sub_toc] => Array ( ) ) )

Contact opnemen

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde producten