Bureaustoel schoonmaken en onderhouden, hoe doet u dat?

Het schoonmaken en schoonhouden van uw bureaustoel is wat hoort bij de normale schoonmaakwerkzaamheden in een woning of kantoor om zo de levensduur van een bureaustoel te verlengen. Met onze 40 jaren ervaring, weten we dat een goed onderhouden bureaustoel meer dan 10 jaar mee kan gaan. Heel veel werk is dit trouwens niet.

In dit artikel gaan we in op het reinigen van stoffen, leren en mesh bureaustoelen. We geven tips hoe u vlekken uit uw bureaustoel krijgt en of u de zetel van een bureaustoel kan stoomreinigen. Ook vertellen we hoe u de leuning van een stoel schoonmaakt, hoe u nare geurtjes uit een bureaustoel kan verwijderen en hoe u de wieltjes van een bureaustoel schoonmaakt.

Maar het kan zijn dat uw bureaustoel niet meer te redden is. We vertellen u hoe u dit kunt herkennen en waar u op kunt letten wanneer u uw bureaustoel toch moet vervangen.

stoffen bureaustoel schoonmaken

Hoe maak ik een stoffen bureaustoel schoon?

Het reinigen van een stoffen bureaustoel doet u door de volgende stappen te nemen. Tijdens de normale schoonmaakwerkzaamheden wordt ook de stoffen bekleding gestofzuigd. Haal de stang van de stofzuiger en doe een meubel kopstuk erop. De kunststof delen van de bureaustoel kunnen worden afgenomen met een vochtige doek, eventueel met een mild schoonmaakmiddel. Vergeet hierbij ook de wieltjes niet.
Als u harde vloerbedekking heeft, dan heeft u, als het goed is, een bureaustoel met “zachte” wieltjes gekocht. Vuil en zand op de vloer blijven aan de wieltjes zitten en kunnen na verloop van tijd de vloer wat beschadigen. Regelmatig de vloer stofzuigen/dweilen is daarom belangrijk, vergeet dan ook de wieltjes niet.

Hoe krijg ik vlekken uit een stoffen bureaustoel

U krijgt vlekken het gemakkelijkst uit een stoffen bureaustoel met het afnemen door een doekje met lauw water. Gebruik niet te veel water anders heb je kans dat je watervlekken krijgt als de stof al wat meer verontreinigd is. Is de vlek nog steeds zichtbaar dan zijn er nog veel alternatieven. Enkele mogelijkheden zijn:

Gebruik scheerschuim. Spuit het scheerschuim op de vlek. Laat het 10 minuten inwerken. Gebruik daarna een zachte borstel om het scheerschuim en de vlek weg te borstelen. Borstel wel één kant op. Ga nooit boenen, daarmee beschadig je de stof onherstelbaar. Hetzelfde geldt als u een doek gebruikt.

Gebruik shampoo of afwasmiddel. Breng dit onverdund aan op de vlek. Wrijf in met een vochtige doek tot het gaat schuimen. Gebruik een droge doek om het schuim en de vlek te verwijderen.

Gebruik een vlekverwijderaar, bv. de extra sterke van HG. Probeer dit wel eerst op een plekje uit het zicht of de stof hiermee niet beschadigd of verkleurd.

Leren bureaustoel schoonmaken

Hoe maak ik een leren bureaustoel schoon?

Een leren bureaustoel maakt u schoon door het verwijderen van stof en vuil. Dit kunt u gemakkelijk doen met behulp van een stofzuiger. Haal de stang van de stofzuiger en doe een meubelkopstuk erop. Zorg ervoor dat je er één gebruikt die zacht is aan de onderkant zodat u geen krassen veroorzaakt op het leer.

Neem na het stofzuigen het meubelstuk af met een licht vochtige microvezeldoek. Om kalk- en vetvlekken te voorkomen maakt u uw meubel het beste schoon met gekookt (en afgekoeld) water en vooral geen schoonmaakmiddelen. Als er vlekken in zitten kunt u eventueel een klein beetje groene zeep gebruiken om deze eruit te halen. Laat het dan volledig opdrogen.

Hoe krijg ik vlekken uit een leren bureaustoel

Als er na de vorige stappen nog steeds vlekken in bureaustoel zitten kunt u een speciaal reinigingsmiddel voor leer gebruiken. Doe dit op een zachte spons en knijp hierin totdat er schuim ontstaat. Poets het meubelleder vervolgens met een draaiende beweging. Let op: zet niet te veel kracht, want door hard boenen kan meubelleer beschadigen.

Na het reinigen is het belangrijk om het meubelstuk na te drogen met een droge, schone en zachte doek. Doe dit op een deppende of heel licht wrijvende manier. Vaak blijft het leer nog wel even vochtig, dus zorg ervoor dat u er minimaal één tot twee uur overheen laat gaan, voordat u verder gaat met de volgende stap.

Periodiek onderhoud van leder

Sommige mensen vinden het mooi als leer een droge oude uitstraling krijgt, maar de meeste mensen willen dat de bureaustoel er fris en nieuw uit blijft zien. Dit kunt u op de volgende manier doen. Naast het reinigen is dan een goede verzorging van het leer essentieel. Hier bestaan speciale conditioneringsmiddelen voor. Doe dit op een zachte schone doek en wrijf het leder dun in. Zorg dat u het middel evenredig verspreidt en breng het nooit direct op het leer aan, maar altijd met behulp van een doek. 

Zorg dat u de crème of conditioner goed laat inwerken voordat u weer op de stoel gaat zitten. Het is dus handig om dit ‘s avonds te doen, zodat het de hele nacht in kan werken.

Hoe maak ik een mesh bureaustoel schoon?

Mesh (kunststof) bureaustoel schoonmaken

Het schoonmaken van een mesh bureaustoel gaat veelal hetzelfde als het reinigen en onderhouden van een stoffen bekleding. Dus lees de stappen hierboven bij de stoffen bekleding. Mesh is gemaakt van een kunststof materiaal, dat veel beter bestand is tegen reinigingsmiddelen dan leer en stof.

Hoe verwijder ik stank van een bureaustoel?

Als de bureaustoel niet lekker meer ruikt, dan wordt het tijd voor een grondige schoonmaakbeurt.

De volgende stappen gelden niet voor een lederen bureaustoel. De stappen genoemd hierboven in de paragraaf over het schoonmaken van een lederen bureaustoel moeten voldoende zijn.

Als een stoffen of mesh bureaustoel grondig gereinigd moet worden begin dan met de normale schoonmaak stappen zoals hierboven beschreven.

Een bureaustoel van stof of mesh kan muf gaan ruiken. Gebruik baksoda om de stoel weer op te frissen. Baksoda kunt u zowel droog als nat gebruiken. U kunt het droog over de bureaustoel strooien en daarna met een microvezel doek licht in masseren. Laat het een half uur in de stof zitten en vervolgens kunt u met behulp van de stofzuiger, de baksoda weer uit de stof krijgen.
Bij nat gebruik, doet u een aantal scheppen soda in een emmer heet water. Neem met een spons de stof of mesh goed af. Met een droge doek kunt u daarna de bureaustoel weer drogen. Zoals zo in de volgende paragraaf beschreven wordt, is het een goed idee om de bureaustoel in direct zonlicht te laten drogen.

U kunt dan uw stoffen of mesh stoel schoonmaken met schoonmaakazijn. Vul een plantenspuit voor de helft met schoonmaakazijn en de andere helft met water. Spuit dit op de stoel of stoelen en laat het een aantal uur intrekken. Na een aantal uur nog even ligt afnemen met water. Om de bureaustoel te drogen is het een goed idee om hem dan in direct zonlicht te zetten. Zonlicht is een natuurlijke deodorant en de UV straling in het zonlicht dood ook nog de eventueel aanwezige bacterie.

Mocht dit alles niet het gewenste resultaat hebben, dan is er als uiterste middel ook nog mogelijk om een bureaustoel te laten stoomreinigen. Dit kunt u door een professioneel bedrijf laten doen, maar tegenwoordig zijn er ook handige stoomreinigers te koop of te huur.

Hoe maak ik de leuning van de bureaustoel schoon?

De leuning en andere kunststof delen van de bureaustoel maakt u schoon door het af te nemen met lauw water. Als er meer schoonmaak kracht nodig is gebruik dan een niet agressieve schoonmaakmiddel. Eventueel kunt u cockpit reiniger voor de auto gebruiken.

Hoe maak ik de wieltjes van de bureaustoel schoon?

De wieltjes van de bureaustoel maakt u schoon door ze regelmatig af te nemen met wat water. Eens per jaar (of vaker wanneer de vloer erg vervuild is) door met uw vingers of een pincet het vuil uit de wieltjes te halen. U kunt eventueel ducttape gebruiken voor de kleinere deeltjes. U kunt de wieltjes ook uit het voetenkruis trekken om het schoonmaken te vergemakkelijken. Met een borstel kunt u ze goed schoonmaken aan de buitenkant. Leg ze daarna 10 minuten in water met een paar druppels afwas middel. Droog ze daarna weer goed. Eventueel kunt u nog een druppel WD-40 in het kogellagertje doen. Wees hiermee voorzichtig, zodat u geen olie op de vloer krijgt.

Hoe stop ik een krakende bureaustoel?

In 95% van de gevallen lost u het krakende geluid op, door alle bouten van de bureaustoel even aan te draaien. Doe dit eens per jaar om dit soort problemen te voorkomen. Blijft het krakende geluid zich voordoen, neem dan contact op met de leverancier.

Wanneer moet ik een bureaustoel vervangen?

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het uiterlijk, comfort en functionaliteit van uw bureaustoel. Een versleten stoel kan potentiële klanten afschrikken en ongemak veroorzaken tijdens het werk, wat productiviteit kan verminderen. Als de stoel na aanpassingen nog steeds oncomfortabel is, versleten kussens heeft, zichtbare tekenen van schade vertoont of uw intuïtie aangeeft dat het tijd is om te vervangen, is het verstandig om een nieuwe ergonomische bureaustoel te overwegen voor een betere werkervaring en uitstraling.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwe bureaustoel?

Bij het kiezen van een nieuwe bureaustoel is ergonomie van cruciaal belang. De stoel moet geschikt zijn voor uw lichaam, met instelmogelijkheden voor de rugleuning, zitting en armleuningen. Prioriteit nummer één is comfort en ondersteuning op cruciale punten. Let ook op de kwaliteit van de stoel, zoals die met het BIFMA-certificaat, om uw productiviteit en comfort te waarborgen. Het is verstandig om te overwegen of onderdelen van de stoel vervangbaar zijn om de levensduur te verlengen.

BenS bureaustoelen bieden verschillende opties, inclusief een handige ‘keuzehulp‘, om u te helpen de juiste stoel te kiezen voor een zorgeloze en comfortabele werkomgeving.

Contact opnemen

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Inhoudsopgave

Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Hoe maak ik een stoffen bureaustoel schoon? [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Hoe krijg ik vlekken uit een stoffen bureaustoel [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Hoe maak ik een leren bureaustoel schoon? [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Hoe krijg ik vlekken uit een leren bureaustoel [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Periodiek onderhoud van leder [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Hoe maak ik een mesh bureaustoel schoon? [sub_toc] => Array ( ) ) [3] => Array ( [id] => [text] => Hoe verwijder ik stank van een bureaustoel? [sub_toc] => Array ( ) ) [4] => Array ( [id] => [text] => Hoe maak ik de leuning van de bureaustoel schoon? [sub_toc] => Array ( ) ) [5] => Array ( [id] => [text] => Hoe maak ik de wieltjes van de bureaustoel schoon? [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Hoe stop ik een krakende bureaustoel? [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Wanneer moet ik een bureaustoel vervangen? [sub_toc] => Array ( ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwe bureaustoel? [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) )

Contact opnemen

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde producten