Wat is de beste bureaustoel voor rugklachten?

In deze blog leggen we u uit wat de beste bureaustoel voor rugklachten is. Op de eerste plaats moeten we stellen dat een bureaustoel natuurlijk geen rugklachten kan genezen, maar de juiste bureaustoel kan wel rugklachten verzachten en natuurlijk voorkomen.

Het menselijk lichaam is niet gemaakt om te zitten en zeker niet langdurig. Daarom is een goede ergonomische bureaustoel onmisbaar, deze geeft namelijk precies die ondersteuning die nodig is op precies de juiste plaatsen. Daarbij is ook belangrijk dat zelfs de duurste bureaustoel pas ergonomisch is als hij op de correcte manier is ingesteld. Kijk hiervoor naar ons blog “Bureaustoel instellen; in 5 stappen de goede zithouding achter je bureau!”.  Velen van ons hebben werkzaamheden waarbij we veel zitten, achter een bureau, bij vergaderingen, in de kantine. Daarna stappen we in de auto en als we thuiskomen zitten we voor de televisie. Ben bewust over wat dat met uw lichaam doet en hoe dat kan bijdragen aan b.v. rugklachten.

Rugklachten

Hoe kan een bureaustoel helpen voor rugklachten? 

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem op de werkvloer. U associeert dit wellicht met een oudere doelgroep, maar iedereen van elke leeftijd kan hier last van krijgen. Een grote oorzaak van rugpijn kan namelijk een verkeerde bureaustoel zijn. Lange uren op een bureaustoel die niet goed afgesteld is of helemaal niet ergonomisch is, kunnen voor iedereen problemen veroorzaken. Bij rugklachten is het aan te bevelen om een bureaustoel te nemen met een goed gevormde lende steun. Deze kan in de rugleuning geïntegreerd zijn of helemaal onafhankelijk instelbaar zijn. De lende steun moet wel in hoogte instelbaar zijn of, als hij in de rug geïntegreerd is, in hoogte te verstellen zijn. Hierbij moet de lende steun de rug net ondersteunen, maar mag niet te veel “aanwezig” zijn. De juiste afstelling is heel erg belangrijk.

Wat zijn veelvoorkomende lichamelijke klachten op de werkplek? 

De meest voorkomende klacht waar we vragen over krijgen is rugpijn bij het zitten en opstaan. Met name lage rugpijn tijdens of na het zitten. Daarnaast komen ook nog pijnklachten in de nek en schouders vaak voor. Dit alles is tegenwoordig een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim.

Waardoor ontstaan deze klachten?

Er zijn een aantal redenen waardoor deze klachten ontstaan. Deze zijn o.a.; verkeerde houding, een niet ergonomische bureaustoel en te weinig bewegen. Meestal is de oorzaak een combinatie van deze drie.

Zoals al hierboven al benoemd, is het belang van een goede ergonomische bureaustoel een eerste vereiste. Daarnaast moet deze ook nog eens juist zijn ingesteld. Wat ook ontzettend belangrijk is, is het voldoende bewegen. Daarbij moet u niet denken aan een sportschool of sporten, maar het voorkomen dat u te lang in dezelfde houding blijft zitten. Hier gaan we zo verder op in.

Hoe voorkomt een ergonomische stoel rugpijn?

Een goede ergonomische bureaustoel voorkomt rugpijn door het lichaam zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te geven en daarnaast juist ondersteun, daar waar het nodig is. Op een bureaustoel zit u. In bijvoorbeeld een gamestoel, wordt u als het ware ingezogen en achteroverleunend of liggend, blijft u relaxed en ontspannend in dezelfde houding opgaan in het spel. Een bureaustoel daarentegen is zodanig ontworpen dat u eenvoudig overal bij kunt komen. De zitting geeft ondersteuning aan het zitvlak en bovenbenen. Door de breedte en vorm van de zitting kunt u gemakkelijk uw gewicht verplaatsen. De rugleuning ondersteund door de S-vorm de rug op de juiste plaatsen. De onderrug wordt door de lende steun ondersteund, zonder dat deze u naar voren dwingt. De armleuningen ondersteunen uw armen, waardoor er minder spanning op de schouders en nek ontstaat. Zorg  er dus voor dat u de bureaustoel juist hebt ingesteld en let op dat je de juiste houding blijft aannemen. U zult merken dat u onbewust naar voren gaat buigen als u geconcentreerd bezig bent. Merkt u dat, neem dan weer de juiste houding aan. Blijven bewegen, ook wanneer u op de bureaustoel zit, is erg belangrijk. Zet b.v. de rugleuning op de losse stand, dit zorgt ervoor dat u constant uw houding aanpast en de spieren in uw rug blijft gebruiken. Sta ieder uur even op om te bewegen, pak een glas water en loop even als u de telefoon beantwoord. Zo zorgt u ervoor dat u niet uren achter elkaar in dezelfde houding blijft zitten.

Voor en achterkant bureaustoel voor rugklachten

Zo stelt u een bureaustoel in om klachten te voorkomen 

Stap 1: Zithoogte bureaustoel

Ga goed achterin de stoel zitten met beide voeten stevig op de grond. De benen zijn gebogen in een hoek van iets meer dan 90 graden. In principe moet elke hoek die het lichaam maakt meer dan 90 graden zijn om de circulatie in het lichaam niet te beperken. 

Stel de hoogte van de stoel in zodat de druk onder het volledige zitvlak gelijkmatig verdeeld is. De stoel staat te hoog wanneer uw benen de grond niet bereiken, en/of u de druk voornamelijk aan de voorkant van de zitting voelt. De stoel staat te laag als de druk op het achterwerk toeneemt.

Stap 2: Zitdiepte bureaustoel

Ga met de rug tegen de rugleuning aan zitten. Zit goed rechtop. Tussen de zitting en de knieholte moet ruimte zijn voor 3 tot 4 vingers (ca. 6 cm). Als de ruimte te groot is wordt uw lichaam niet goed ondersteund. 

Bij minder dan 3 vingers wordt of de bloed toevoer naar de benen belemmerd, of kunt u niet goed van de rugleuning gebruik maken en wordt u gedwongen om op de punt van de stoel te zitten of onderuit te zakken.

Stap 3: Rugleuning bureaustoel

De bolling van de rugleuning moet goed de holte van de onderrug ondersteunen. Dit zorgt ervoor dat u eenvoudig rechtop blijft zitten. Heft u een bureaustoel met verstelbare lende steun, dan kunt u deze optimaal instellen. Zet hem niet te hoog, zo ongeveer op de hoogte van de broekband. 

De lende steun zorgt ervoor dat de bekken niet kantelen waardoor u onderuit zakt. De lende steun moet u maar net kunnen voelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat teveel steun gecorrigeerd word door met een bolle rug te gaan zitten, er wordt dus een tegengesteld effect bereikt. 

Stap 4: Armleuningen bureaustoel

Voor een juiste zithouding zijn de armleuningen heel erg belangrijk. Dit wordt vaak onderschat met als gevolg pijn in de nek en schouders.

De functie van de armleggers is het ondersteunen van uw onderarmen. Wat veel voorkomt is dat er geen gebruik gemaakt wordt van de armlegger en dat het bureau die ondersteunende functie overneemt. U reikt dan te ver naar voren en krijgt al gauw last van de nek- en schouderspieren. 

Daarnaast is het van belang dat u de armleggers dicht bij uw lichaam plaatst, zodat u binnen uw comfortzone werkt. Dit voorkomt onnodige spanning op de schouders.

De hoogte van de armlegger bepaalt u door met uw wijsvinger uw sleutelbeen aan te raken. Houdt vervolgens uw arm ontspannen langs uw lichaam. Het puntje van uw elle boog is de hoogte waarop u uw armlegger instelt. De armleggers moeten de armen dus net ondersteunen zonder dat ze de armen en schouders omhoog dwingen. Hierdoor zit u ontspannen en werkt u relaxed.

Stap 5: Het bureau instellen

De hoogte van het bureau moet op dezelfde hoogte staan als de armleuningen. De armleuningen worden dan een verlenging van het bureau. De Arbo wetgeving schrijft voor dat het bureau in hoogte ingesteld moet kunnen worden. 

Maar werkt u bv thuis, dan is dit niet altijd mogelijk. Is het bureau te laag, dan kunt u hem misschien verhogen door er een blokje onder te leggen. Is het bureau te hoog, dan is een voetenbankje misschien een oplossing.  Hierdoor kunt u uw armen volledig ondersteunen tijdens het kantoorwerk. 

De voorkant van de armleggers moeten ongeveer gelijk zijn aan uw buik, zodat u de bureaustoel aan kunt schuiven en kunt werken wanneer u rechtop tegen de rugleuning kunt blijven zitten.

Meer tips om rugpijn te voorkomen op uw werkplek 

Hierbij nog wat tips hoe u ervoor kunt zorgen dat bestaande rugklachten of de kans op rugklachten verminderd.

Zet de rugleuning los. De draaiknop onder een bureaustoel is voor het regelen van de tegendruk. Deze kunt u zo instellen dat u eenvoudig in elke gewenste stand in evenwicht blijft. Sommige bureaustoelen hebben een automatische tegendruk, die werkt op het gewicht van de persoon die op de stoel zit. Voorkom teveel tegendruk dit veroorzaakt een constante spierspanning en kan de nodige klachten veroorzaken. Te weinig tegendruk geeft het gevoel van achterover vallen. 

Doel is dat u mooi rechtop kan zitten en de ondersteuning voelt. Zet u uw lichaamsgewicht in, dan komt de stoel in beweging. Geef het even de kans om eraan te wennen, het loont…  

Het voorkomt dat u lang in dezelfde positie blijft zitten. Regelmatig bewegen is goed voor het lichaam, dus wen uzelf aan om ook regelmatig even op te staan en rond te wandelen.

Ook is het gebruik van een zit-sta bureau tegenwoordig een veel gebruikte mogelijkheid. Door regelmatig even staand te werken, krijgt uw lichaam de mogelijkheid om andere spieren te gebruiken en te herstellen. Het is natuurlijk niet mogelijk om in alle gevallen gebruik te maken van een zit-sta bureau.

Maar wat blijft is dat u regelmatig van werkhouding moet blijven veranderen door bijvoorbeeld uw telefoongesprekken staand of lopend te voeren. Staand werken en bewegen heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • De afwisseling tussen zitten en staan gaat rugklachten tegen of verlicht deze.
  • Verhogen van de hersenactiviteit en een toename van de productiviteit.
  • Regelmatig staand werken en bewegen kan ziektes als diabetes type 2 en obesitas tegengaan.
  • Staat u, dan bent u sneller geneigd even van uw werkplek weg te lopen (om bijvoorbeeld een glas water of een kop koffie te halen) dan wanneer u zit.
  • Een staande vergadering duurt gemiddeld korter. Er wordt al snel een tijdwinst van 25% behaald, zonder in te boeten op kwaliteit.

Hoe weet ik wanneer mijn rugpijn niet aan de bureaustoel ligt? 

Een ergonomische en correct afgestelde bureaustoel, is vaak het eerste aandachtspunt wanneer rugklachten verschijnen op de werkplek. Voor veel mensen is dit ook meteen de oplossing, en kunnen ze met een goede investering in de juiste bureaustoel jaren vooruit zonder rugpijn. 

Als u ook met een correct afgestelde bureaustoel en regelmatig bewegen nog steeds last van rugklachten heeft, raden wij aan uw huisarts te bellen voor verder advies. De oorzaak van uw rugpijn kan ook buiten uw werkplek liggen. Bijvoorbeeld aan een door u gebruikte matras of vanwege uw slaaphouding of houding achter het stuur. Ook daar kan uw huisarts u verder mee helpen.

Ook in de situaties waar uw werkplek niet de directe oorzaak van uw rugklachten is, kan een suboptimale bureaustoel deze alsnog verergeren. Daarom is het altijd de moeite waard om deze factor uit te sluiten, door middel van een kwaliteit bureaustoel en correcte afstelling. 

Als lichamelijke klachten het gebruik van een normale bureaustoel onmogelijk maken, kunt u ook op uw Arboarts een beroep doen. Er zijn ook bureaustoelen verkrijgbaar, die speciaal op maat gemaakt worden voor mensen met echte lichamelijke gebreken. Dit soort bureaustoelen gaan dan algauw ver boven de € 1000 kosten.

Conclusie: wat is de beste bureaustoel voor rugklachten?

Kies voor een goede ergonomische bureaustoel. Deze moet voorzien zijn van een goed gevormde rug of los instelbare lende steun, 3D of 4D, instelbare armleggers hebben en alle instelopties om de bureaustoel optimaal naar uw lichaam in te stellen, zodat u nog vrij kunt bewegen en toch precies de ondersteuning krijgt die het lichaam nodig heeft.

Stel de bureaustoel correct in. Een ergonomische bureaustoel is pas ergonomisch als deze juist wordt afgesteld en u er ook op de correcte wijze gebruik van maakt. Zorg gedurende de dag voor voldoende beweging. Sta regelmatig even op, maak gebruik van een zit-sta bureau als u die heeft. Voer bijvoorbeeld telefoongesprekken staande..

Via onze keuzehulp kunt u precies zien welke bureaustoelen in uw geval optimaal is! Wij helpen u graag om de juiste bureaustoel voor uw rugklachten uit te kiezen.

Contact opnemen

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Inhoudsopgave

Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Hoe kan een bureaustoel helpen voor rugklachten?  [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Wat zijn veelvoorkomende lichamelijke klachten op de werkplek?  [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Waardoor ontstaan deze klachten? [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Hoe voorkomt een ergonomische stoel rugpijn? [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Zo stelt u een bureaustoel in om klachten te voorkomen  [sub_toc] => Array ( ) ) [3] => Array ( [id] => [text] => Meer tips om rugpijn te voorkomen op uw werkplek  [sub_toc] => Array ( ) ) [4] => Array ( [id] => [text] => Hoe weet ik wanneer mijn rugpijn niet aan de bureaustoel ligt?  [sub_toc] => Array ( ) ) [5] => Array ( [id] => [text] => Conclusie: wat is de beste bureaustoel voor rugklachten? [sub_toc] => Array ( ) ) )

Contact opnemen

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde producten