Een goede bureaustoel zit niet alleen lekker, maar gaat ook lang mee en zorgt ervoor dat u in een ideale houding zit te werken. Maar wat is nu een ideale bureaustoel en hoe weet u of het de juiste stoel is voor u, wat is de kwaliteit en welke onderdelen zijn belangrijk?
Een nieuwe bureaustoel kopen is tegenwoordig snel en gemakkelijk geregeld. Een goede bureaustoel kopen, kan net iets meer voorbereiding vragen.
Gelukkig hebben we bij BenS Kantoormeubelen verschillende bureaustoelen, waaronder ook uw goede ergonomische bureaustoel. Met deze passende bureaustoel zit u de aankomende decennia heerlijk en heeft u geen nieuwe bureaustoel meer nodig!
Met onze jarenlange ervaring en onze uitstekende reviews vinden we de beste bureaustoel voor u!
Een nieuwe bureaustoel kopen en advies hoe u rekening kan houden met lichamelijke klachten? Geen probleem, we willen u graag goed adviseren! Neem contact op via onderstaande knop, we doen ons best u zo spoedig mogelijk te helpen!
Welke soorten bureaustoelen zijn er?
Er zijn veel soorten bureaustoelen, maar de meest gebruikte zijn:
- Ergonomische bureaustoelen
- Gamestoelen
- Directiestoelen
- Kniestoelen
Ze hebben elk hun eigen eigenschappen en specificaties. De populairste is de ergonomische stoel, dit is de beste soort bureaustoel als u werkzaamheden wilt uitvoeren achter een bureau of tafel. Een hoek van 90 graden aanhouden is de richtlijn, waarbij u uw voeten plat op de grond kan zetten.
Waarom zijn ergonomische bureaustoelen populair?
Ergonomische bureaustoelen zijn populair vanwege de mogelijkheid tot personalisatie, u kunt de ergonomische stoel volledig instellen naar uw eigen lichaam en wensen. Denk hierbij aan de zithoogte, verstelbare lendensteun, maar ook de zitdiepte kunt u in veel gevallen instellen. Verder kunt u de armleuningen aanpassen, maar ook de bureaustoel kantelen zodat u in de comfortabelste manier kunt zitten.
Wat is het verschil tussen een ergonomische stoel en een gamestoel?
Het verschil tussen een ergonomische bureaustoel en een gamestoel, is dat een gamestoel specifiek gemaakt is om lange uren achter elkaar te gamen en comfortabel stil te kunnen zitten. Uit onze eigen ervaring kunt u beter een normale bureaustoel of ergonomische bureaustoel kiezen omdat deze het beste zitcomfort hebben. Een gamestoel is niet ontworpen om actief achter een bureau te werken.
Welke bureaustoel voor de directie?
Een ergonomische bureaustoel wordt geadviseerd als bureaustoel voor de directie. Deze is speciaal ontworpen om de hele dag comfortabel te kunnen zitten. Een directie bureaustoel heeft vaak een luxe uitstraling en zijn stijlvol afgewerkt, bijvoorbeeld met leer. Uiteraard zijn directie bureaustoelen veel duurder dan de meeste bureaustoelen, een prijs van bijvoorbeeld € 2300,- is niet vreemd.
Wat zijn kniestoelen?
Kniestoelen zijn gemaakt voor mensen met rugpijn en stimuleren de bloedsomloop. Dankzij het speciale ontwerp neemt uw lichaam een dynamische zithouding waardoor uw rug zijn natuurlijke vorm behoudt, maar ook de ademhaling verbeterd wordt.
Kunt u ook een eenvoudige bureaustoel kopen?
Dan heeft u ook nog de eenvoudige bureaustoelen met een simpel ontwerp maar die niet volledig instelbaar zijn. Sommige bureaustoelen zijn heel goed qua prijs en comfort, maar denk er wel bij dat de zithouding permanent is, u kunt ze dus niet aanpassen. We raden voor het belang van een goede zithouding altijd een ergonomische bureaustoel aan!
Een bureaustoel kopen; voordat u dit doet, is het van belang rekening te houden met de volgende criteria. Om de juiste zithouding aan te kunnen nemen moet uw bureaustoel op maat worden afgesteld. Zorg dus dat u een bureaustoel koopt met de volgende eigenschappen:
- Zithoogte
- Rugleuning
- Armleggers
- Hoofdsteun
- Zitvlak
- Maximale draaggewicht
- Prijs
- Materiaal bekleding
- Europese normering
Wat definieert een goede bureaustoel?
Een goede bureaustoel wordt gedefinieerd door de kwaliteit van de bureaustoel en bijpassende onderdelen, hoe lang deze meegaat en of deze aan de normeringen voldoet. Een goede bureaustoel voor u persoonlijk, wordt gedefinieerd door; de juiste gewichtsklasse, de juiste wielen voor uw vloer, speciale wensen en uw budget.
Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een bureaustoel?
De belangrijkste onderdelen van een bureaustoel zijn de wieltjes, (vijfdelige kruis)voet, gasveer, mechaniek, zitvlak, rugleuning en armleuningen. Een hoofdsteun is niet voor iedereen even belangrijk.
Sinds de enorme toename van het thuiswerken door corona is het aanbod “bureaustoelen” enorm toegenomen. Vaak zijn het trendy bureaustoelen, waarbij het uiterlijk belangrijker is dan de functionaliteit.
Bij het ontwerpen van een (bureau) stoel moet de anatomie van het menselijk lichaam als uitgaansbasis worden genomen en niet de beschikbaarheid en prijs van de onderdelen.
Het woord “ergonomisch” heeft geen waarde. Omdat dit woord niet beschermd is, kan alles ergonomisch genoemd worden. Koop daarom uw bureaustoel van een specialist en niet van een bedrijf dat het er snel bij doet. Het gaat om uw gezondheid! Een goed gevormde bureaustoel hoeft helemaal niet duur te zijn. Zorg ook dat u uw bureaustoel goed instelt om lichamelijke klachten te voorkomen.
Zijn de onderdelen van de bureaustoel vervangbaar?
In veel gevallen zijn de onderdelen van een bureaustoel vervangbaar, maar niet bij allemaal. Een bureaustoel weggooien omdat alleen een armleuning stuk is zonde. Check of onderdelen vervangen kunnen worden bij aankoop. Dit is een stuk goedkoper en beter voor het milieu.
Hoe herkent u een goede bureaustoel?
U herkent een goede bureaustoel aan de kwaliteit van de onderdelen en de kwaliteit van het zitten. Kwaliteit krijgt vaak niet de vereiste aandacht of zorg, omdat de prijs vaak zwaarder meetelt bij de aankoop. Ook voor bureaustoelen geldt: goedkoop is duurkoop. Zo zal een goedkope bureaustoel veel sneller kapot gaan.
Kijk bijvoorbeeld naar de gegeven garantie, is deze 1 jaar, 2 jaar of 5 jaar. Beoordeel de stoel: voelt hij stevig aan? Is hij erg licht? Is het mechaniek van staal of kunststof? Een mechaniek van staal gaat veel langer mee.
Zijn de wieltjes en de armleuningen stevig? Kijk ook naar de kwaliteit van de stof of bekleding en van het schuim. Dat voorkomt dat uw stoel binnen 2 jaar als een houten plank voelt.
Hoe herkent u een goede rugleuning bij een bureaustoel?
U herkent een goede rugleuning aan de mogelijkheid om deze te kantelen en de beschikking over een lumbale steun, ook wel lendensteun genoemd. Dit is een kleine bolling onderaan om problemen aan de onderrug te voorkomen.
Een goede rugleuning moet een goede pasvorm hebben. Hij moet de gehele rug ondersteunen en ervoor zorgen dat uw bekken niet kan kantelen, waardoor u onderuit zakt. Een goed gevormde rug zorgt daarvoor.
Doordat de rugleuning kantelbaar is, behoudt u de mogelijkheid om een beetje te bewegen tijdens het zitten. Volledig stilzitten is slecht voor uw lichaam, daarom wordt er ook geadviseerd dat u om het uur even aan beweging moet doen zoals een wandeling. Dit om belasting aan de onderrug te voorkomen.
Waarop letten bij de stof voor de rugleuning?
Let bij de stof voor een rugleuning op of u liever een net bespannen rugleuning heeft of een stoffen rugleuning. Een net bespannen of mesh rugleuning is in de zomer wat koeler. Daarnaast zien deze bureaustoelen er moderner en minder massief uit. Een bespannen rugleuning is iets stugger en voelt daarom wat harder aan dan een gestoffeerde variant.
Verder heeft u de keus uit een hoge of lage rugleuning. Bij een normale werkhouding volstaat een lage rugleuning.
Wanneer is een hoge rugleuning beter?
Een hoge rugleuning is beter wanneer u veel achterover leunt, bijvoorbeeld bij het telefoneren. In dat geval is een hoge rugleuning ook comfortabeler.
Wat is een goede zitting bij een bureaustoel?
Een goede zitting geeft voldoende ondersteuning aan de bovenbenen. Wanneer u langer dan gemiddeld bent, is een verstelbare zitting belangrijk. Ook moet de zitting aan voorkant wat aflopen of rond zijn. Dit zorgt ervoor dat de druk op uw benen wordt verminderd.
Het zitvlak moet vanaf het midden heel licht oplopen over de breedte. Hierdoor zit u als het ware in een kom. Verder moet de zitting stevig zijn en niet te zacht.
Hoe helpen armleggers?
Goede armleggers zorgen ervoor dat u ontspannen kunt zitten en geven de voldoende steun aan uw armen en schouders.
Zijn ze te laag, dan geven ze geen steun. Zijn ze te hoog dan zetten ze uw schouders onder spanning met alle problemen op de lange termijn.
Neem daarom geen bureaustoel met vaste armleuningen! Hele goede “ergonomische” bureaustoelen hebben zelfs 4D armleggers, deze zijn niet alleen omhoog en omlaag te bewegen, maar ook in de breedte, naar voren en achteren en draaibaar.
Overige punten van aandacht.
Denk hierbij aan dat de bureaustoel een traploze hoogte-instelling moet hebben. Ook is het belangrijk om te letten op de wieltjes, het maximale gewicht en of er een hoofdsteun bij de bureaustoel zit.
Welke wieltjes heeft uw bureaustoel nodig?
Sommige bureaustoelen hebben “harde” wieltjes. Deze zijn alleen geschikt voor zachte vloerbedekking. Wilt u de stoel gebruiken op laminaat, pakket of plavuizen, dan moet u een stoel kiezen met zachte wieltjes, die zijn beter voor een harde ondergrond.
Wat is het maximale gewicht bij de bureaustoel?
Elke bureaustoel heeft een maximaal gebruikersgewicht. Er zijn dus bureaustoelen voor lichte mensen maar ook voor grote en zwaardere mensen. Kijk goed naar deze specificatie om zeker te zijn dat uw lichaamsgewicht het maximale gewicht niet overschrijdt.
Wanneer is een hoofdsteun belangrijk bij een bureaustoel?
Wanneer u vaak achterover leunt, bijvoorbeeld tijdens het kijken van een video of tijdens een telefoongesprek. Bij veel stoelen komt de hoofdsteun niet erg hoog en als u wat langer bent, dan wordt het een neksteun of hij komt uit tussen de schouderbladen. Let hier dus op bij het maken van de keuze.
Welke normeringen zijn belangrijk bij de aankoop van een bureaustoel?
De normeringen die belangrijk zijn bij bureaustoelen zijn de NEN-EN-1335 en de Nederlandse NPR-1813. Het is natuurlijk niet mogelijk om een bureaustoel te ontwerpen die voor iedereen geschikt is, vandaar dat deze in het leven zijn geroepen.
Wat is de Europese Normering NEN-EN-1335 en waar dient deze voor?
Door het gebruik van een Europese Normering, NEN-EN-1335 voor bureaustoelen, kunt u ervan uitgaan dat de maten en instelmogelijkheden van zo’n bureaustoel voldoen aan de gestelde normen en redelijk uitgebreid zijn.
Wat is de Nederlandse Norm NPR-1813 en waar dient deze voor?
Bij nog strengere normen, zoals de Nederlandse Norm (NPR-1813) worden er nog uitgebreidere instelmogelijkheden en afmetingen voorgeschreven. Omdat er in Nederland over het algemeen andere lichaamsafmetingen zijn, tegenover bijvoorbeeld mensen uit Zuid-Europa, is er gekozen voor deze Nederlandse normering. Deze normering heeft alleen betrekking op de maten en de ruime instelmogelijkheden. Let er wel op dat deze norm geen garantie biedt voor het zitcomfort of de kwaliteit van de bureaustoel.
Wat is de BIFMA Normering?
De BIFMA Compliant certificaat is een kwaliteitsnorm. Bureaustoelen die dit BIFMA certificaat hebben zijn uitgebreid getest op de kwaliteit van de onderdelen. Het BIFMA certificaat wordt uitgegeven door BIFMA, een non-profit organisatie.
Wat is het Greenguard Gold Certificaat?
Het Greenguard Gold certificaat geeft aan dat een meubelstuk, vloerbekleding, wandbekleding of matras geen schadelijke stoffen afgeeft. Er zijn maar weinig bureaustoelen die dit certificaat hebben.
Nadat de keuze is gemaakt.
U komt er pas achter of een bureaustoel geschikt is door hem te testen. Zorg voor de juiste instelling en neem de tijd. Geef uw lichaam 1 á 2 weken om te wennen, want als u goed zit is het vaak een beetje onwennig. Mocht de bureaustoel niet de geschikte zijn, zorg dat u hem dan kunt retourneren en/of kunt omruilen.
Bij BenS Kantoormeubelen koopt u een bureaustoel met een gerust hart. We geven 5 jaar garantie en u heeft 30 dagen bedenktijd. Genoeg tijd dus om te testen en te wennen!