Gamestoel of bureaustoel: wat is de betere keuze?

Wat is het verschil tussen een gamestoel en een bureaustoel?

Het verschil tussen een gamestoel en een bureaustoel is groter dan alleen het uiterlijk. Al sinds de jaren ’90, toen gamen enorm aan populariteit toenam, werden ook al snel de eerste gamestoelen op de markt gebracht. Deze verschilden sterk van de traditionele bureaustoelen. Niet alleen qua uiterlijk, met felle kleuren en andere materialen, maar ook qua ergonomie en toepassing. Daar vertellen we u in deze blog meer over.

Bureaustoel en gamestoel vergelijking

Wat is een bureaustoel?

Bureaustoelen zijn speciaal ontworpen om de gebruiker zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te geven met zoveel ondersteuning als nodig is. De rug is gevormd in een S vorm. Bij een bureaustoel is het de bedoeling om in een actieve houding rechtop achter een bureau te werken. De vorm van de zitting is zo ontworpen dat het een goede ondersteuning geeft. Zowel de zijkanten van de zitting als de voorkant, lopen wat af. Dit zorgt voor voldoende bewegingsvrijheid en bevorderd een goede doorbloeding van de benen.

Ook is het belangrijk dat de diepte instelbaar is, vooral voor de wat langere personen. De armleggers zijn veelal en meerdere manieren in te stellen. In hoogte, diepte, draaibaar en naar binnen. Het materiaal dat gebruikt is voor de zitting en rugleuning is veelal van  ademend materiaal gemaakt. Wat bij langdurig gebruik voor extra comfort zorgt. Daarnaast zijn bij ergonomische bureaustoelen de rug en lendensteun op verschillende manieren in te stellen, zodat de stoel helemaal naar eigen behoefte kan worden afgesteld.

Wat is een gamestoel?

Een gamestoel is ontworpen om voor een gamer een zo optimale omgeving te creëren, die bijdraagt aan de totale beleving. De rugleuning kan ver naar achteren worden gekanteld. Mede door de vorm van de rug en zitting wordt u als het ware in de gamestoel wordt getrokken. Vaak zijn de gamestoelen voorzien van kussentjes waarmee u uw onderrug en hoofd kunt ondersteunen. Omdat u in de stoel wordt gedrukt, heeft u weinig bewegingsvrijheid. Vooral voor de wat grotere mensen kan een gamestoel onaangenaam beperkend zijn. De rug, zitting en armleuningen zijn veelal gemaakt van gewatteerde materialen, dit zorgt ervoor dat u comfortabel ondersteund wordt.

Waar moet u op letten bij het kiezen tussen een gamestoel en een bureaustoel?

De belangrijkste verschillen uitgelicht

Infographic van bureaustoel onderdelen
Infographic van de onderdelen van een bureaustoel

De zitting

Bij een gamestoel is de zitting kuipvormig en bij een bureaustoel is deze plat. Een bureaustoel geeft de gebruiker zoveel mogelijk bewegingsvrijheid. De zitting is breder en de randen lopen naar beneden af. Vooral de voorkant van de zitting heeft een watervalrand. Dit is waar de voorranden van een stoel licht naar beneden zijn gebogen. Een ontwerp dat de druk op de achterkant van uw bovenbenen en achter uw knieën verlicht. Het verhoogt het comfort en de ondersteuning maakt een betere bloedcirculatie naar de onderste ledematen mogelijk.

De rugleuning

De rugleuning van een gamestoel is vaak het meest bepalende kenmerk. Deze is gevormd om om een omsluitend gevoel te creëren, wat bijdraagt aan de belevenis van het gamen. De vorm dwingt u echter ook om een enkele houding aan te nemen, wat gedurende lange uren gamen of werken niet bevorderlijk is voor de gezondheid.

Bureaustoelen laten daarentegen veel meer beweging toe, vooral voor uw bovenlichaam. Ook is de vorm van de rugleuning bij een bureaustoel ontworpen naar de vorm van uw rug in zittende of staande houding, de zogenaamde S-vorm. Dit zorgt er weer voor dat vooral de onderrug beter ondersteund wordt. Bij een gamestoel is de rugleuning meer als een kuipstoel ontworpen, wat de wervelkolom in een C-vormige houding schept waardoor het stuitbeengebied van de wervelkolom wordt belast. 

De rugleuning van een bureaustoel is ook zo in te stellen dat hij met u meebeweegt. De tegendruk kan handmatig of soms automatisch worden ingesteld. Hierdoor wordt uw houding veel actiever, wat beter is voor de gezondheid.

De lendensteun

Bij de ergonomische bureaustoel is het ontwerp van de rugleuning voorzien van een standaard lendensteun. Daarnaast hebben veel bureaustoelen nog een verstelbare lendensteun, zodat deze helemaal naar uw lichaam kan worden ingesteld. Een gamestoel heeft deze lendensteun niet. Wel wordt er vaak een kussentje meegeleverd, die soms in hoogte versteld kan worden. Dit maakt het moeilijk om de juiste ondersteuning te verkrijgen. Als we uitgaan van de kans dat pro-gamers en gewone gamers meerdere uren op een stoel kunnen zitten zonder te bewegen, is dat een enorm probleem.

Wat zijn belangrijke eigenschappen van een gamestoel?

Gamestoelen zijn ontworpen om gamen een ervaring te maken. Ze dragen door hun vormen en felle kleuren bij aan een totale beleving, waardoor u zich deel voelt van het universum waar de games u naartoe brengen. De rugleuning kan veel verder naar achteren gekanteld worden, soms zelfs naar 180 graden. De rugleuning van een gamestoel heeft zijkanten die naar voren zijn gebogen. De zitting heeft net als de rugleuning de vorm van een kuip met opstaande randen, waardoor de gebruiker in de stoel wordt getrokken, net als in een raceauto. Hoewel dit een leuke ervaringsfactor biedt, is dit ergonomisch niet optimaal. De vorm dwingt u om een enkele houding aan te nemen, wat gedurende lange uren gamen of werken mogelijk schadelijk kan zijn voor uw gezondheid. Bureaustoelen laten veel meer beweging toe, vooral uw bovenlichaam. 

Welke eigenschappen zijn essentieel voor een bureaustoel?

Bureaustoelen zijn speciaal ontworpen om de gebruiker een bepaalde mate van bewegingsvrijheid te geven. Zoals u weet is zitten niet goed voor het menselijk lichaam. Door onze manier van leven en werken, worden we wel gedwongen om dagelijks lange tijd zittend door te brengen. Werkt u achter een bureau, dan moet uw stoel ervoor zorgen dat u voldoende bewegingsvrijheid hebt en tegelijkertijd het lichaam voldoende ondersteunen om niet alleen comfortabel te werken, maar ook om lichamelijke problemen te voorkomen. Alhoewel het bij het gamen misschien wat moeilijker is, zorg ervoor dat u voldoende beweegt. Sta regelmatig even op en zorg dat uw lichaam wat tijd krijgt om te herstellen. Over 10 of 20 jaar zal u hier blij om zijn.

Wat is het verschil tussen een verstelbare hoofdsteun bij een gamestoel en een bureaustoel?

Veel gamestoelen zijn uitgerust met een vaste hoofsteun, welke een verlenging is van de rugleuning zelf. Meestal met een afneembaar kussen. Voor een bureaustoel is een hoofdsteun niet echt noodzakelijk, omdat er meestal in de actieve rechtopstaande zithouding gewerkt wordt. Maar ook bij kantoor werkzaamheden komt het regelmatig voor dat er achterover wordt geleund tijden een telefoongesprek of het bekijken van een video of presentatie. Als u dan kijkt naar de kwaliteitsontwerpen voor bureaustoelen, is een verstelbare hoofdsteun over het algemeen gebruikelijk en veel beter dan een vaste, waardoor u de positie perfect aan uw behoeften kunt aanpassen.

Wat zijn goede bureaustoelen voor langdurig gebruik?

De beste bureaustoelen voor langdurig gebruik zijn ergonomisch gebouwd. Bijvoorbeeld met een correcte rugleuning, zitting en lendensteun, zoals eerder in deze blog uitgelegd. Daar zijn ook certificeringen voor, die u bij het bestellen van een bureaustoel kunt raadplegen. Deze certificeringen zult u bij de meeste gamestoelen niet terugvinden. Als u twijfelt over een bureaustoel voor langdurig gebruik, is een ergonomisch gecertificeerde bureaustoel gegarandeerd een betere investering dan een gamestoel zonder certificaat.

Wat is ergonomisch gezien beter: een gamestoel of een bureaustoel?

Welke stoel is het beste voor uw situatie?

Bureaustoel met groene rugleuning
Een bureaustoel heeft meer ergonomische voordelen dan de meeste gamestoelen

Conclusie: gamestoel of bureaustoel

Zoals u heeft kunnen lezen is er een erg groot verschil tussen deze 2 type stoelen. Elk met hun eigen voordelen, maar natuurlijk ook nadelen. Hieronder nogmaals de belangrijkste punten op een rij.

Wanneer kiest u voor een gamestoel?

 • Als u de stoel niet fulltime (8 uur per dag) gebruikt voor werk, gamen of andere activiteiten. Wanneer u niet meer dan 2 of 3 uur lang zit op een gamestoel, kan deze stoel een verrijking zijn van de gamebeleving. Regelmatig bewegen en strekken is tevens essentieel om ergonomische problemen te voorkomen.
 • Als het meer gaat om het uiterlijk van de stoel. Gamestoelen hebben een design dat veel jongeren aanspreekt. Felle kleuren en het design van een sportwagen stoel zorgen voor een andere beleving dan een gewone bureaustoel.
 • Heeft u een beperkt budget? Budget bureaustoelen hebben vaak niet het ontwerp en instelmogelijkheden van een redelijke ergonomische bureaustoel. Een goede ergonomische bureaustoel kost al gauw zo’n € 250. Tot een budget van ca. € 150 kan een gamestoel dan een goed alternatief zijn.

Wanneer kiest u voor een bureaustoel?

 • Wanneer u bestaande lichamelijke klachten heeft, zoals pijn in uw polsen, nek of schouders. Vaak zal een kwalitatieve bureaustoel deze direct verlichten, terwijl een gamestoel deze kan verergeren.
 • Wanneer u langer dan 2 uur per dag op de stoel gaat werken, zal een goede bureaustoel u op de juiste manier ondersteunen zodat u comfortabel en klachtenvrij kunt werken. 
 • Als u op zoek bent naar een stoel die goed naar uw eigen wensen in te stellen is. Dan wordt iedere werkdag of game sessie gemakkelijk uit te houden.
 • Als het budget het toelaat. Een goede ergonomische bureaustoel begint in Nederland bij zo’n € 250,-. Als u een budget bureaustoel kiest, zal dit niet de voordelen bieden zoals omschreven.

Ik hoop dat ik u wat informatie heb kunnen geven om tot een goede beslissing te kunnen komen. Wij bij Bens Kantoormeubelen zijn gespecialiseerd in ergonomische bureaustoelen. Wilt u meer informatie, dan staat ons service team altijd voor u klaar. +31(0)55-2032046 of info@bensbureaustoelen.nl of maak gebruik van onze keuzehulp.

Hoe helpt een ergonomische stoel bij het voorkomen van rugklachten?

Een ergonomische stoel voorkomt rugklachten door uw rug op de correcte manier te ondersteunen. De vorm en instelmogelijkheden van een ergonomische stoel zorgen ervoor dat uw rug in een natuurlijke houding wordt gehouden, wat spanning en druk op uw rugspieren vermindert. Dit kan helpen bij het voorkomen van rugklachten en het verbeteren van de algehele zithouding. Ergonomische stoelen zijn ontworpen om verschillende lichaamstypes en -formaten te accommoderen, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan mensen. Door te investeren in een ergonomische stoel, kunt u dus werken of zitten zonder u zorgen te maken over rugklachten. 

Wat zijn de vereisten voor een goede bureaustoel?

Voor een goede bureaustoel zijn een aantal factoren van groot belang. Hoe meer gebruik u er van maakt op lange termijn, bijvoorbeeld voor werk of lange gamesessies, hoe meer u op de kwaliteit en afstelling van uw stoel moet letten. Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een goede bureaustoel:

 • Rugondersteuning: Een goede bureaustoel biedt voldoende ondersteuning voor de natuurlijke kromming van de rug. Het is belangrijk dat de stoel verstelbaar is, zodat u de rugleuning naar wens kunt aanpassen.
 • Zithoogte en -diepte: De stoel moet in hoogte verstelbaar zijn, zodat uw voeten plat op de vloer kunnen rusten en uw knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn. De zitting moet ook diep genoeg zijn zodat er een paar vingers ruimte is tussen de voorkant van de stoel en de achterkant van uw knieën.
 • Armleuningen: Armleuningen die in hoogte en breedte verstelbaar zijn, kunnen helpen om de druk op uw schouders en nek te verminderen.
 • Draaibaar en kantelbaar: Een bureaustoel moet gemakkelijk draaibaar en kantelbaar zijn, zodat u zich vrij kunt bewegen terwijl u zit.
 • Materiaal en bekleding: Zorg ervoor dat de stoel is gemaakt van duurzame materialen en dat de bekleding comfortabel en ademend is.
 • Ergonomie: Kies een stoel die is ontworpen met ergonomie in gedachten, zodat u langdurig comfort en ondersteuning krijgt tijdens het zitten.

Het is belangrijk om verschillende stoelen uit te proberen voordat u er een kiest, zodat u kunt bepalen welke stoel het beste bij uw lichaam en behoeften past. Vergeet niet dat investeren in een goede bureaustoel cruciaal is voor uw comfort en gezondheid op lange termijn. Meer lezen over het belang van ergonomie voor uw bureaustoel? Lees dan ook onze andere blog.

Hoe kunt het beste omgaan met een stoel als u de hele dag achter de computer zit?

Hoe meer gebruik u van uw stoel maakt, hoe belangrijker het is om op uw houding te letten. Probeer bijvoorbeeld elk uur even op te staan, uit te rekken of een stukje te lopen. Het is ook belangrijk om een stoel te kiezen die ergonomisch is en de juiste ondersteuning biedt voor uw rug en zithouding. Daarnaast kan het helpen om af en toe van zithouding te veranderen, bijvoorbeeld door uw benen te strekken of uw stoel te kantelen.
Door regelmatig op uw houding te letten en kleine pauzes in te lassen, kunt u spierspanning en vermoeidheid verminderen en rug- en nekklachten voorkomen. Het is dus zeker de moeite waard om bewust te zijn van uw houding wanneer u veel tijd doorbrengt op een stoel. 

Wilt u een goede bureaustoel kopen?

Bent u op zoek naar de juiste bureaustoel om uw werk of game-ervaring naar een hoger niveau te tillen? Wij helpen u graag om de juiste keuze te maken. Zowel uiterlijk en beleving, als ergonomie en praktische afstelling kunnen daarin doorslaggevend zijn. Vul onze keuzehulp in en maak de eerste stap naar comfortabel zitten, wat de activiteit ook is.

Contact opnemen

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Inhoudsopgave

Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Wat is het verschil tussen een gamestoel en een bureaustoel? [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Wat is een bureaustoel? [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Wat is een gamestoel? [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Waar moet u op letten bij het kiezen tussen een gamestoel en een bureaustoel? [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Wat zijn belangrijke eigenschappen van een gamestoel? [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Welke eigenschappen zijn essentieel voor een bureaustoel? [sub_toc] => Array ( ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Wat is het verschil tussen een verstelbare hoofdsteun bij een gamestoel en een bureaustoel? [sub_toc] => Array ( ) ) [3] => Array ( [id] => [text] => Wat zijn goede bureaustoelen voor langdurig gebruik? [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Wat is ergonomisch gezien beter: een gamestoel of een bureaustoel? [sub_toc] => Array ( ) ) [3] => Array ( [id] => [text] => Welke stoel is het beste voor uw situatie? [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Hoe helpt een ergonomische stoel bij het voorkomen van rugklachten? [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Wat zijn de vereisten voor een goede bureaustoel? [sub_toc] => Array ( ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Hoe kunt het beste omgaan met een stoel als u de hele dag achter de computer zit? [sub_toc] => Array ( ) ) [3] => Array ( [id] => [text] => Wilt u een goede bureaustoel kopen? [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) )

Contact opnemen

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde producten