Bureaustoelen zijn al te koop van onder de honderd euro tot vele duizenden, maar wat krijg ik daarvoor? Voordat ik wat dieper inga op de belangrijke punten bij de aanschaf van een bureaustoel, kan ik wel alvast verklappen dat u al een hele behoorlijke bureaustoel heeft vanaf circa € 250,= inclusief btw.
Er zijn al veel bureaustoelen te koop waarbij het uiterlijk belangrijker is dan de juiste verhoudingen voor een gezonde zithouding. Vaak zijn dit de bureaustoelen die er leuk uitzien, op papier soms zelfs alle instelmogelijkheden hebben en voor tussen de honderd en tweehonderd euro worden aangeboden. Voor zulke prijzen moet er ergens op de kwaliteit of op de ergonomie zijn bezuinigd. Om zelf een goede keuze te kunnen maken geef ik u de volgende 3 overwegingen mee: instelmogelijkheden, gebruikte materialen en functionaliteit & design.
1. Instel mogelijkheden
De instelmogelijkheden van een bureaustoel zijn erg belangrijk omdat een bureaustoel uit zichzelf niet ergonomisch is. Hij moet precies naar uw lichaam in te stellen zijn. Om dit te kunnen doen zijn een aantal instelmogelijkheden noodzakelijk en een aantal is wat meer extra luxe.
Armleuningen. Dit is heel erg belangrijk. Koop nooit een bureaustoel met vaste, niet verstelbare armleuningen. Veel problemen met nek en schouderpijn worden veroorzaakt door verkeerde of niet goed ingestelde armleuningen. Minimaal moeten de armleuningen in hoogte verstelbaar zijn, zo genaamd 1D armleggers. Beter dan 1D, zijn de 2D, 3D of 4D (verstelbaar in diepte, breedte en draaibaar). Let erop dat de armleuningen dicht genoeg bij het lichaam zitten, zodat u relaxed kunt zitten en werken.
Zitting. Afhankelijk van uw lengte moet de zitting in diepte verstelbaar zijn om voldoende ondersteuning te geven aan uw bovenbenen.
Rugleuning. Wel of niet in verschillende standen vast te zetten. In hoogte verstelbaar of niet. Een hoge of lage rugleuning. Met of zonder een verstelbare lendensteun.
Hoofdsteun. Een hoofdsteun is niet noodzakelijk bij een ergonomische bureaustoel. Maar als u veel video’s moet bekijken of bellen, kan het extra comfort opleveren.
Mechaniek. Een synchroonmechaniek zorgt ervoor dat de zitting meebeweegt met de rugleuning, wat voor een comfortabelere zithouding zorgt. Verder wordt de stabiliteit van de bureaustoel voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van het mechaniek.
Wieltjes. Moeten de wieltjes geschikt zijn voor harde of zachte vloeren? Sommige bureaustoelen worden geleverd met “harde” wieltjes, die alleen geschikt zijn voor zachte vloerbedekking. Voor harde vloerbedekking moet u vaak zachte wieltjes bij bestellen of zijn niet leverbaar.
2. Gebruikte materialen
De gebruikte materialen bij bureaustoelen beïnvloeden de kosten sterk, zo ook het gebruiksgemak en de duur dat een bureaustoel meegaat. Met gebruikte materialen bedoelen we zowel de bekleding van de stoel, het materiaal waar het mechaniek van gemaakt is, bijvoorbeeld kunststof of staal.
Kwaliteit is een ondergeschoven kindje, omdat de prijs vaak zwaarder meetelt bij het aankoopproces. Ook voor bureaustoelen geldt: goedkoop is duurkoop. Zo zal een goedkope bureaustoel veel sneller kapot gaan. Beoordeel de stoel: voelt het stevig aan? Is het mechaniek van staal of kunststof? Vooral bij het opstaan komen er grote krachten te staan op de bureaustoel. Een goede bureaustoel kan deze krachten beter weerstaan en gaat veel langer mee. Kijk ook naar de kwaliteit van de bekleding en de kwaliteit van het gebruikte schuim. Anders zit u binnen een aantal jaren op een houten plank of ziet u de slijtplekken.
Kijk ook of onderdelen vervangen kunnen worden. Een stoel weggooien omdat alleen de armleuningen kapot zijn is zonde van het geld en slecht voor het milieu.
Een goede indicatie voor de kwaliteit van een bureaustoel is de garantie die erop wordt gegeven. Een goede kwaliteit bureaustoel gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee. Bij een goede bureaustoel zal de garantie al gauw zo’n 5 jaar zijn.
3. Functionaliteit en design
In Europees verband zijn er afspraken gemaakt waar een goede Arbo bureaustoel aan moet voldoen, de zogenaamde NEN-EN-1335 norm, zo ook qua functionaliteit en design. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat er veel verschillende lichaamstypen zijn. Een bureaustoel met deze normering is goed verstelbaar voor ca. 95 % van de inwoners van Europa. Omdat Nederlanders gemiddeld wat langer zijn, is er ook nog een Nederlandse norm, de NPR-1813 norm. Deze normen zeggen niets over de kwaliteit van de bureaustoelen en ook niet of ze de juiste pasvorm hebben voor u. Het gaat alleen over de instelmogelijkheden. Bedrijven schrijven deze normering vaak voor omdat het op dit moment de enige indicatie is dat hij aan minimale eisen voldoet.
Bent u tussen de 160 cm en 180 centimeter lang, dan is de keuze groot. Bent u langer dan 1 meter 80, moet u extra aandacht besteden aan bijvoorbeeld de zitdiepte. Bent u korter dan 1 meter 60 of tenger, dan moet u er ook op letten dat de armleuningen dicht genoeg naar u toe gezet kunnen worden. De betere leveranciers van bureaustoelen kunnen ook een langere of kortere lift aanbieden, zodat de bureaustoel hoger of lager gezet kan worden.
Zoals al gezegd, kunt u een goede bureaustoel aanschaffen vanaf zo’n € 250,-. De duurdere stoelen bieden vaak weer wat extra. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra instelmogelijkheden, een hoofdsteun, leer of luxere stof, design, automatisch instelbare mechaniek, etc.
Als laatste punt wil ik nog wijzen op de service die u krijgt van de leverancier na aanschaf. Een bureaustoel weggooien omdat alleen een armleuning stuk is is zonde. Check of onderdelen vervangen kunnen worden bij aankoop. Dit is een stuk goedkoper en beter voor het milieu.
Een goede bureaustoel kopen
Wanneer u een goede bureaustoel wilt kopen, verwijzen we u graag naar onze eigen bureaustoelen. De bureaustoelen worden gebaseerd op het lichaam van de mens en gemaakt van materialen die lang meegaan. We zijn dan ook erg trots op onze bureaustoelen en de reviews van andere mensen.
Ik wens u veel succes met de zoektocht naar uw nieuwe bureaustoel.