Arbowet bureaustoel; wat betekent dit en welke normeringen zijn er?

Moderne werkplek volgens de arbowet

Een “Arbo bureaustoel” is een bureaustoel die voldoet aan de eisen die zijn opgesteld door de Arbeidsomstandighedenwet, ook bekend als de Arbowet. Deze wet stelt regels voor de veiligheid, gezondheid en welzijn van werknemers in hun werkomgeving. Een goede bureaustoel, gedefinieerd door ergonomie en verschillende normeringen, speelt een cruciale rol in het voldoen aan deze eisen. 

In Nederland werkte bijna 45% van de werknemers 6 uur per dag of meer achter een beeldscherm, het was daarmee de meest voorkomende fysieke belasting in 2020 volgens een onderzoek uitgevoerd door NEA. De verschillende risicofactoren voor het ontstaan van nek- en rugklachten, zoals leefstijl, psychosociale stressoren, fysiek werk en verkeerde houding, zijn ook door de gezondheidsraad in beeld gebracht. In 2021 hadden bijna 1,9 miljoen mensen nek- en rugklachten, waarvoor ongeveer 905 miljoen euro werd uitgegeven aan zorg in Nederland. Het belang van de Arbowet die richtlijnen geeft voor een ergonomische werkplek, is hiermee duidelijk.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat de Arbowet is en welke specifieke eisen deze stelt aan werkgevers omtrent bureaustoelen. We zullen ook de voorwaarden bespreken waaraan een bureaustoel moet voldoen om Arbo goedgekeurd te zijn. Verder bespreken we het belang van ergonomie in het kader van de Arbowet, inclusief een definitie van ergonomie zelf.

We gaan ook de verschillende normeringen doorlopen die van toepassing zijn op bureaustoelen. Daaronder vallen de NEN-EN-1335, de NPR-1813, BIFMA en Greenguard Gold. Elk van deze normen stelt specifieke eisen aan bureaustoelen op verschillende gebieden zoals veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en duurzaamheid.

Tenslotte gaan we kort in op waar u een goede Arbo bureaustoel kunt kopen, en welke factoren u daarbij in overweging moet nemen. We geven ook instructies over hoe u een bureaustoel correct instelt voor optimale ergonomie, en benoemen de gezondheidsvoordelen die een goed ingestelde bureaustoel met zich meebrengt. 

Blijf lezen voor een grondige uitleg van deze onderwerpen en krijg een beter begrip van het belang van een goede bureaustoel op uw werkplek, of die van uw werknemers/collega’s.

Wat is de Arbowet?

De Arbowet, oftewel de Arbeidsomstandighedenwet, is een Nederlandse wet die de regels en voorschriften rondom arbeidsomstandigheden bevat. Het woord arbo is een letterlijke verkorting van het woord arbeidsomstandigheden. In de Arbowet staan richtlijnen om de veiligheid, gezondheid en welzijn van werknemers in hun werkomgeving te waarborgen. 

De wet is bedoeld om werkgerelateerde gezondheidsproblemen en ongevallen op de werkplek te minimaliseren. 

Welke eisen stelt de Arbowet aan werkgevers omtrent een ergonomische werkplek?

De Arbowet stelt in artikel 3.1 dat de werkgever moet zorgen voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers in alle zaken met de arbeid verbonden aspecten en voert daartoe een beleid dat is gericht op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden. In artikel 3.1.a mag de arbeid redelijkerwijs geen nadelige invloed hebben op de gezondheid van de werknemer en in artikel 3.1.c wordt gesteld dat de inrichting van de arbeidsplaatsen, werkmethoden en arbeidsmiddelen redelijkerwijs aan de persoonlijke eigenschappen van werknemers kunnen worden aangepast. 

De Arbowet bevat geen specifieke eisen omtrent ergonomie of bureaustoelen. Echter, het Arbobesluit en de Arboregeling, welke de Arbowet verder specificeren, bevatten wel meer gedetailleerde eisen. Bovendien zijn er verschillende normen, zoals de NEN-EN-1335 en NPR-1813, die concrete richtlijnen geven voor de eigenschappen en afmetingen van bureaustoelen. 

Ergonomisch-ingericht-kantoor

Wat is het Arbobesluit?

Het Arbobesluit is een afkorting van het Arbeidsomstandighedenbesluit en is een aanvulling op de Arbowet. Het bevat concrete voorschriften voor werkgevers en werknemers om te kunnen voldoen aan de algemene bepalingen van de Arbowet.

Welke voorschriften bevat het Arbobesluit omtrent een ergonomische werkplek?

In het Arbobesluit (artikel 5.2) staat dat de werkplek zodanig moet worden ingericht dat er geen nadelige invloed is op de veiligheid en gezondheid van de werknemer. In artikel 5.4 staat; “Tenzij dit redelijkerwijs niet kan worden gevergd worden werkplekken ingericht volgens de ergonomische beginselen”. 

Wat zijn de ergonomische beginselen

Ergonomische beginselen zijn richtlijnen voor het ontwerpen van werksystemen die passen bij de mens. Een bron die ergonomische beginselen beschrijft is de NEN-EN-ISO 6385:2016 norm.

Wanneer voldoet een bureaustoel aan de ergonomische beginselen?

Een bureaustoel voldoet aan de ergonomische beginselen wanneer het is ontworpen om de gebruiker comfort, ondersteuning en een gezonde zithouding te bieden tijdens langdurig gebruik. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van een ergonomische bureaustoel:

1. Verstelbare zithoogte: De stoel moet in hoogte verstelbaar zijn, zodat de voeten plat op de grond kunnen rusten en de knieën in een hoek van iets meer dan  90 graden gebogen zijn.

2. Verstelbare rugleuning: De rugleuning moet verstelbaar zijn, zodat deze kan worden aangepast aan de natuurlijke kromming van de ruggengraat en voldoende lendensteun biedt.

3. Armsteunen: de armsteunen moeten verstelbaar zijn in hoogte, zodat de armen in een ontspannen positie kunnen rusten zonder de schouders te belasten.

4. Zitdiepte: De zitting moet voldoende diep zijn om de gebruiker comfortabel te ondersteunen zonder druk achter de knieën te veroorzaken.

5. Ademend materiaal: De bekleding van de stoel moet ademend zijn om het zweten te verminderen en het comfort te verhogen, vooral bij langdurig zitten.

6. Bewegingsmechanisme: Een ergonomische stoel moet bewegingsvrijheid bieden, zoals kantelmechanismen, om de gebruiker toe te staan van houding te veranderen en te bewegen tijdens het zitten.

7. Hoofdsteun (optioneel): Voor stoelen die worden gebruikt voor intensief computerwerk of als de gebruiker veel naar een beeldscherm kijkt, kan een verstelbare hoofdsteun nuttig zijn om nekklachten te voorkomen.

8. Duurzaamheid en stabiliteit: De stoel moet stevig en stabiel zijn om een veilige en duurzame zitervaring te garanderen.

Het raadplegen van een ergonomisch specialist kan ook helpen bij het vinden van een stoel die het beste bij uw behoeften past.

Wat is de Arboregeling? 

De Arboregeling, of voluit de Arbeidsomstandighedenregeling, is een uitvoeringsregeling in Nederland die nadere regels stelt ten aanzien van arbeidsomstandigheden. De Arboregeling is bedoeld als aanvulling op de Arbowet en het Arbobesluit. 

Waar moet een werkstoel aan voldoen volgens de Arboregeling?

Volgens de Arboregeling moet een bureaustoel voldoen aan de volgende omschrijving, terug te vinden in artikel 5.1.m: “de werkstoel is stabiel, heeft een in hoogte verstelbare zitting en een rugleuning, waarvan de hoogte en hellingshoek verstelbaar zijn en geeft de gebruiker bewegingsvrijheid en een comfortabele werkhouding”.

Last-door-oncomfortabele-zithouding

Welke normeringen zijn er voor bureaustoelen?

Er zijn verschillende normeringen voor bureaustoelen die belangrijk kunnen zijn om te voldoen aan de eisen van de Arbowet en om een ergonomische werkplek te garanderen. Deze normeringen geven specifieke richtlijnen en specificaties voor het ontwerp van bureaustoelen. De meest voorkomende normeringen zijn de NEN-EN-1335, NPR-1813, BIFMA en de Greenguard Gold.

Wat is de NEN-EN-1335?

De NEN-EN-1335 is een Europese norm met richtlijnen voor het ontwerp van bureaustoelen, gericht op comfort, veiligheid en ergonomie. Deze norm bepaalt minimumeisen voor onder andere afmetingen, duurzaamheid en stabiliteit van bureaustoelen. Wanneer een bureaustoel voldoet aan de NEN-EN-1335 norm, is deze voorzien van een CE-markering. 

De eisen die de NEN-EN-1335 stelt aan bureaustoelen zijn onder andere: 

 • De stoel moet stabiel zijn en niet omvallen.
 • De stoel moet de gebruiker een goede lichaamshouding bieden.
 • De stoel moet comfortabel zijn en de gebruiker geen pijn of ongemak veroorzaken.
 • De stoel mag geen scherpe randen of hoeken hebben.
 • De stoel moet gemaakt zijn van duurzame materialen.

De NEN-EN-1335 is bedoeld om te zorgen voor een basisniveau van comfort en veiligheid voor een groot deel van de bevolking. Het wordt door veel bedrijven in Europa gevolgd en wordt vaak gebruikt als een benchmark bij de aanschaf van nieuwe kantoormeubelen. 

Het is wel belangrijk om op te merken dat de NEN-EN-1335 normen minimumeisen zijn en dat bedrijven er vaak voor kiezen om aanvullende normen en richtlijnen te volgen, zoals de NPR-1813 in Nederland, om een nog hoger niveau van comfort en ergonomie te bieden.

Wat is de NPR-1813?

De NPR-1813 is een Nederlandse Praktijk Richtlijn die meer gedetailleerde specificaties en aanbevelingen bevat voor kantoormeubilair, inclusief bureaustoelen. Het dient als aanvulling op de NEN-EN-1335, met bijzondere aandacht voor de bredere maatvariaties binnen de Nederlandse bevolking.

De eisen die de NPR-1813 stelt aan bureaustoelen zijn onder andere:

 • De stoel moet een verstelbare zitting hebben met een zithoogte tussen 41 en 55 cm.
 • De stoel moet een verstelbare rugleuning hebben met een hoogte van minimaal 37 cm.
 • De stoel moet een verstelbare armleuning hebben met een lengte van minimaal 15 cm.
 • De stoel moet een synergetisch kantelmechanisme hebben (rugleuning en zitting kantelen samen).
 • De stoel moet een stabiel zijn (voorkomt dat de stoel omvalt).

Wat zijn de verschillen tussen de NEN-EN-1335 en de NPR-1813?

Hier is de informatie in tabelvorm:

KenmerkNEN-EN-1335NPR-1813
DoelStelt eisen aan de veiligheid, stabiliteit, sterkte en duurzaamheid van bureaustoelenStelt aanvullende eisen aan bureaustoelen met focus op de diversiteit van de Nederlandse bevolking, bovenop de NEN-EN-1335 norm
ToepasselijkheidEuropaNederland
EisenStabiliteit, goede lichaamshouding, comfort, duurzaamheidVerstelbare zitting, rugleuning, armleuning, hoofdsteun, synergetisch kantelmechanisme
MarkeringCE-markeringGeen markering
BelangVerbetert de veiligheid en ergonomie van bureaustoelenVerbetert de veiligheid, ergonomie en comfort van bureaustoelen
ZithoogteVerstelbaar tussen 40 en 51 cm Verstelbaar tussen 41 en 55 cm
ZitdiepteVerstelbaar tussen 40 en 42 cm (min. versteltraject: 5 cm)Verstelbaar tussen 38 en 48 (min. versteltraject: 10 cm)
RugleuningMinimaal 22 cm hoogMinimaal 37 cm hoog, instelbaar in hoogte, helling en diepte
ArmleggersMinimaal 20 cm lang en 4 cm breed, verstelbaar tussen 20 en 25 cm boven de zitting, minstens 10 cm van de voorzijdeMinimaal 15 cm lang, minimaal 5 cm breed, verstelbaar tussen 20 en 30 cm boven de zitting,  instelbaar in hoogte, breedte en diepte
Afstand tussen de armleggers450 – 510mm360 – 510mm
HoofdsteunNiet genoemdNiet genoemd
VeiligheidMoet voldoen aan Europese veiligheidsnormenMoet veilig zijn in gebruik en voldoen aan de Europese normen voor veiligheid, maar de NPR-1813 is een praktijkrichtlijn, dus de eisen zijn niet verplicht

Wilt u helemaal zeker zijn van kwaliteit? Dan adviseren we om een bureaustoel aan te schaffen die ook aan de BIFMA norm voldoet. 

Wat is de BIFMA?

BIFMA, wat staat voor de Business and Instituional Furniture Manufacturer’s Association, is een non-profit organisatie in de Verenigde Staten die zich bezighoudt met het opstellen van kwaliteits- en veiligheidsnormen voor kantoormeubilair. 

Opgericht in 1973, heeft BIFMA zich tot doel gesteld om een leidende rol te spelen in de standaardisatie van kantoormeubilair en kantoorproducten. Dit doen ze door het opstellen van normen die de veiligheid, duurzaamheid en functionaliteit van kantoormeubilair waarborgen, zoals bureaustoelen, tafels, opbergmeubels en meer.

BIFMA werd in het leven geroepen door een groep fabrikanten die de behoefte zagen om een consistente set van normen op te stellen voor de kantoormeubilairindustrie. Dit zou helpen om zowel de veiligheid van de gebruiker als de kwaliteit en duurzaamheid van de producten te garanderen. Met andere woorden, het idee was om een standaard te creëren die fabrikanten zouden kunnen volgen om ervoor te zorgen dat hun producten voldeden aan bepaalde minimumeisen op het gebied van veiligheid en kwaliteit.

Hoewel BIFMA een Amerikaanse organisatie is, worden hun normen internationaal erkend en vaak toegepast door fabrikanten en inkopers van kantoormeubilair over de hele wereld. Hieronder wordt een bureaustoel van BenS getest voor de BIFMA normering.

Wanneer voldoet een bureaustoel aan BIFMA normen?

Voor bureaustoelen zijn deze normen ontworpen om de duurzaamheid, stabiliteit en veiligheid van het product te beoordelen.

 • Duurzaamheid: De stoel moet bestand zijn tegen intensief gebruik. Dit wordt getest door bijvoorbeeld een gewicht van 120 kg 120.000 keer op de zitting te laten vallen, om de levensduur van het product te simuleren. Ook de rugleuning wordt getest door deze 50.000 keer achterover te laten kantelen. Dit helpt om de kwaliteit en stabiliteit van de stoel te garanderen. Daarnaast worden de wieltjes onderworpen aan een test waarbij ze 100.000 keer een rondje rijden met extra gewicht erop.
 • Stabiliteit: De stoel moet stabiel blijven onder verschillende omstandigheden. Dit wordt getest door bijvoorbeeld te beoordelen of de stoel achterover kan vallen wanneer iemand met zijn armen in de lucht zich plotseling achterover laat vallen.
 • Krachttesten: Er worden tests uitgevoerd op verschillende delen van de stoel, zoals de armleuningen, de zitting en de rugleuning, om ervoor te zorgen dat ze de vereiste krachten kunnen weerstaan.
 • Functietesten: De bewegende delen van de stoel, zoals de hoogteverstelling en de kantelmechanismen, moeten soepel en betrouwbaar werken.
 • Veiligheidstests: Er worden tests uitgevoerd om te controleren of er geen beknellingspunten of andere veiligheidsrisico’s zijn.

Om te verifiëren of een stoel aan de BIFMA-normen voldoet, kan een fabrikant ervoor kiezen om de stoel onafhankelijk te laten testen door een erkende testlaboratorium, zoals hieronder te zien is in de afbeelding.

Dit zijn niet de enige kwaliteitsnormeringen waar naar gekeken kan worden, zo is ook het Greenguard Gold certificaat, dat zich richt op de gezondheid, van belang.

Wat is het Greenguard Gold certificaat?

Het Greenguard Gold certificaat is een wereldwijd erkende norm die bepaalt dat producten, waaronder bureaustoelen, een lage chemische uitstoot hebben. 

Greenguard Gold is in 2001 opgericht met als doel om de blootstelling aan giftige chemicaliën en dampen te beperken. Dit helpt zowel voor het milieu als de gezondheid van de mens. Greenguard Gold is opgericht door het onafhankelijke onderzoeksinstituut UL Environment, een onderdeel van Underwriters Laboratories.

Waar moet een bureaustoel aan voldoen om een Greenguard Gold certificaat te krijgen?

Bureaustoelen met het Greenguard Gold certificaat zijn getest op meer dan 10.000 verschillende vluchtige organische stoffen, waaronder formaldehyde (methanal) en ftalaten (weekmakers, veel gebruikt bij plastic), en worden erkend voor hun lage chemische uitstoot.

Dit certificaat wordt wereldwijd erkend en was in eerste instantie van belang voor instellingen zoals scholen en gezondheidszorginstellingen, waar luchtkwaliteit en veiligheid bijzonder belangrijk zijn. Het draagt bij aan het creëren van een gezondere werkomgeving door het bevorderen van producten die minder bijdragen aan luchtvervuiling binnenshuis. Hierdoor is het dus aan te raden om ook binnen uw organisatie of huis een bureaustoel aan te schaffen die aan deze voorwaarden voldoet. 

Dit zijn de belangrijkste normeringen en regelgevingen voor bureaustoelen, maar mogelijk bent u ook op zoek naar informatie rondom normeringen voor een bureau. Daarbij kunt u letten op de NEN-2441.

Wat is de NEN-2441?

De NEN-2441 is een Nederlandse norm die functionele eisen stelt voor de afmetingen en uitvoering van kantoorwerktafels voor zittend en staand werk waarbij rekening is gehouden met ergonomische uitgangspunten. De norm is van toepassing op zit-statafels die voor kantoorwerkzaamheden worden gebruikt.

De NEN-2441 stelt een aantal eisen aan de afmetingen van de tafel, zoals de hoogte, de diepte en de breedte. De norm stelt ook een aantal eisen aan de uitvoering van de tafel, zoals het materiaal, de afwerking en de bevestiging van de tafel.

Een bureaustoel kopen die voldoet aan de Arbowet, waar let u op?

“Waar let u op wanneeru een nieuwe bureaustoel koopt?” is een belangrijke vraag die u uzelf mogelijk stelt. Bij het aanschaffen van een bureaustoel is het cruciaal om te kiezen voor een stoel die aan erkende normen voldoet. Alle bureaustoelen van BenS voldoen aan de Europese NEN-EN-1335 en aan de BIFMA-normen en bezitten ze allemaal het Greenguard Gold certificaat. Dit garandeert dat uw bureaustoel geschikt is voor uw lichaamsbouw, van goede kwaliteit is, jarenlang meegaat en geen negatieve invloed op uw gezondheid heeft. U kunt de allerduurste bureaustoel kopen, maar die is niet uit zichzelf ergonomisch en comfortabel. De bureaustoel wordt pas ergonomisch als hij precies op uw lichaam is ingesteld. 

Voorbeeld-stoel-die-voldoet-aan-de-Arbowet

Hoe stelt u een bureaustoel goed in?

Uw bureaustoel stelt u correct in via zes stappen: pas eerst de zithoogte aan zodat uw benen in een hoek van iets meer dan 90 graden gebogen zijn, en de druk gelijkmatig wordt verdeeld over het zitvlak. Vervolgens stelt u de zitdiepte in, waarbij er een ruimte van circa 6 cm overblijft tussen de zitting en uw knieholte. 

De rugleuning moet de holte van uw onderrug goed ondersteunen en de natuurlijke vormen (S-kromming) van de rug volgen. Bij het instellen van de armleuningen is het belangrijk dat deze uw onderarmen goed ondersteunen en op dezelfde hoogte zijn als uw bureau. Indien mogelijk moet de hoogte van het bureau aangepast worden, zodat het een verlengstuk van uw armleuningen wordt. 

Tenslotte, stimuleer uw fysieke gezondheid door regelmatig even op te staan en te bewegen. 

Gezondheidsvoordelen van een goed ingestelde bureaustoel

Het juiste gebruik van een ergonomische bureaustoel levert zowel fysieke als mentale voordelen op voor personen die regelmatig langdurig zitten. Deze voordelen omvatten verbeterde bloedcirculatie, houding, minder stress en verhoogde productiviteit. Dit is niet alleen belangrijk naarmate we ouder worden, maar het is ook een preventieve maatregel tegen lichaamsklachten zoals rug- en nekpijn, peesontstekingen en carpaal tunnelsyndroom. 

De keuze voor een goede bureaustoel is essentieel om gezondheidsproblemen te voorkomen en bij te dragen aan positieve gezondheidsontwikkelingen.

Het is ook belangrijk om de werkplek op de juiste manier in te richten: zorg ervoor dat het beeldscherm op ooghoogte staat en dat het toetsenbord en de muis goed bereikbaar zijn. Vergeet niet om regelmatig op te staan en te bewegen.

Wilt meer informatie over dit onderwerp, neem dan contact met ons op. Email info@bensbureaustoelen.nl of telefonisch 055 – 203 204 6.

Een bureaustoel kopen?

Wilt u een bureaustoel kopen die volledig voldoet aan de normeringen en de richtlijnen? Dan zit u bij BenS Kantoormeubelen helemaal goed. De stoelen van BenS voldoen niet alleen aan de richtlijnen van de Arbowet, maar gaan lang mee en krijgen uitstekende reviews. Ook u helpen we graag! 

Contact opnemen

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Inhoudsopgave

Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Wat is de Arbowet? [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Welke eisen stelt de Arbowet aan werkgevers omtrent een ergonomische werkplek? [sub_toc] => Array ( ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Wat is het Arbobesluit? [sub_toc] => Array ( ) ) [3] => Array ( [id] => [text] => Welke voorschriften bevat het Arbobesluit omtrent een ergonomische werkplek? [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Wat zijn de ergonomische beginselen [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Wanneer voldoet een bureaustoel aan de ergonomische beginselen? [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) [4] => Array ( [id] => [text] => Wat is de Arboregeling?  [sub_toc] => Array ( ) ) [5] => Array ( [id] => [text] => Waar moet een werkstoel aan voldoen volgens de Arboregeling? [sub_toc] => Array ( ) ) [6] => Array ( [id] => [text] => Welke normeringen zijn er voor bureaustoelen? [sub_toc] => Array ( ) ) [7] => Array ( [id] => [text] => Wat is de NEN-EN-1335? [sub_toc] => Array ( ) ) [8] => Array ( [id] => [text] => Wat is de NPR-1813? [sub_toc] => Array ( ) ) [9] => Array ( [id] => [text] => Wat zijn de verschillen tussen de NEN-EN-1335 en de NPR-1813? [sub_toc] => Array ( ) ) [10] => Array ( [id] => [text] => Wat is de BIFMA? [sub_toc] => Array ( ) ) [11] => Array ( [id] => [text] => Wanneer voldoet een bureaustoel aan BIFMA normen? [sub_toc] => Array ( ) ) [12] => Array ( [id] => [text] => Wat is het Greenguard Gold certificaat? [sub_toc] => Array ( ) ) [13] => Array ( [id] => [text] => Waar moet een bureaustoel aan voldoen om een Greenguard Gold certificaat te krijgen? [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Wat is de NEN-2441? [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Een bureaustoel kopen die voldoet aan de Arbowet, waar let u op? [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Hoe stelt u een bureaustoel goed in? [sub_toc] => Array ( ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Gezondheidsvoordelen van een goed ingestelde bureaustoel [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Een bureaustoel kopen? [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) )

Contact opnemen

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde producten