Bureaustoel instellen; in 6 stappen de goede zithouding achter uw bureau!

Zithoogte instellen van bureaustoel

Het instellen van een bureaustoel verwijst naar het aanpassen van verschillende onderdelen van de stoel om een ergonomisch verantwoorde en comfortabele zithouding te bevorderen.
Het goed instellen van uw bureaustoel is zeer belangrijk, om fysieke en mentale klachten te vermijden. Zelfs de duurste ergonomische bureaustoel is niet automatisch ergonomisch voor uw specifieke houding. Een bureaustoel wordt pas ergonomisch als hij eenmaal is aangepast en ingesteld op uw specifieke lichaamskenmerken! 

Hieronder staan de stappen die u kunt volgen om uw bureaustoel goed in te stellen. Dit omvat zowel het aanpassen van de zithouding van de bureaustoel, de zitdiepte, de rugleuning, de armleuningen, de hoogte van uw bureau en de mogelijkheid tot bewegingsdynamiek.

Tip: volg deze stappen in dezelfde volgorde. Dit garandeert het beste resultaat, als u uw bureaustoel gaat afstellen. 

Stap 1: Zithoogte bureaustoel

Stel de zithoogte van uw bureaustoel als volgt in: Ga goed achterin de stoel zitten met beide voeten stevig op de grond. De benen gebogen in een hoek van iets meer dan 90 graden. In principe moet elke hoek die het lichaam maakt meer dan 90 graden zijn om de circulatie in het lichaam niet te beperken. 

Stel de hoogte van de stoel in zodat de druk onder het volledige zitvlak gelijkmatig verdeeld is. De stoel staat te hoog als uw benen de grond niet bereiken, en/of u de druk voornamelijk aan de voorkant van de zitting voelt. De stoel staat te laag als de druk op het achterwerk toeneemt.

Stap 2: Zitdiepte bureaustoel

Het instellen van de zitdiepte van uw bureaustoel doet u door met uw rug tegen de rugleuning aan te gaan zitten. Zit goed rechtop. Tussen de zitting en de knieholte moet ruimte zijn voor 3 tot 4 vingers (circa 6 cm). Als de ruimte te groot is, wordt uw lichaam niet goed ondersteund. De gemiddelde voorkeursinstelling was 387 mm, dit is de afstand van de voorkant van het zitvlak, tot de onderrug ondersteuning, ook wel bekend als lumbale steun, volgens een studie vanuit de “Journal of Physical Therapy Science” uit 2018.

Bij minder dan 3 vingers wordt de bloedtoevoer naar uw benen belemmerd, of kunt u niet goed van de rugleuning gebruikmaken en wordt u gedwongen om op de punt van de stoel te zitten of onderuit te zakken.

Rugleuning bureaustoel instellen

Stap 3: Rugleuning bureaustoel

Het instellen van uw rugleuning is belangrijk, omdat de bolling van de rugleuning de holte van de onderrug goed moet ondersteunen. De gemiddelde voorkeursinstelling van de hoogte van de onderrug ondersteuning is 190 mm boven het zitvlak, volgens dezelfde studie van de “Journal of Physical Therapy Science”. 

Iedere goede bureaustoel heeft een rugleuning, die een natuurlijke S kromming van de rug volgt. De rugleuning moet daarbij ter hoogte van de rugholte iets bollen en bij de schouderbladen wat teruglopen. Dit zorgt ervoor dat u gemakkelijker rechtop blijft zitten. Heeft u een bureaustoel met verstelbare lendensteun of een in hoogte verstelbare rugleuning, dan kunt u deze optimaal instellen. Zet hem niet te hoog, zo ongeveer op de hoogte van de broekband. 

De lendensteun zorgt ervoor dat de bekken niet kantelen en u onderuit zakt. De lendensteun moet u maar net kunnen voelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat te veel steun gecorrigeerd wordt door met een bolle rug te gaan zitten, er wordt dus een tegengesteld effect bereikt.

Voorbeeld bureaustoel met armleuning

Stap 4: Armleuningen bureaustoel

Voor een juiste zithouding zijn de armleuningen erg belangrijk. Dit wordt vaak onderschat met als gevolg pijn in de nek en schouders.

De functie van de armleggers is het ondersteunen van uw onderarmen. Wat we vaak zien, is dat er geen gebruikgemaakt wordt van de armlegger en dat het bureau die ondersteunende functie overneemt. U reikt dan te ver naar voren en krijgt al gauw last van uw nek- en schouderspieren. 

Daarnaast is het van belang dat u de armleggers dicht bij uw lichaam plaatst, zodat u binnen uw comfortzone werkt. Dit voorkomt onnodige spanning op uw schouders.

De hoogte van de armlegger bepaalt u door met uw wijsvinger uw sleutelbeen aan te raken. U houdt vervolgens uw arm ontspannen langs uw lichaam. Het puntje van uw elleboog is de hoogte waarop u uw armlegger instelt. De armleggers moeten de armen dus net ondersteunen zonder dat ze de armen en schouders omhoog dwingen. Hierdoor zit u ontspannen en werkt u relaxed.

Stap 5: Het bureau instellen

Ondanks dat uw bureau geen direct verbonden is aan uw bureaustoel, is het wel belangrijk dat dit wordt meegenomen in de stappen, omdat dit wel een onderdeel is van een ergonomische werkplek. De hoogte van het bureau moet op dezelfde hoogte staan als de armleuningen. De armleuningen worden dan een verlenging van het bureau. De Arbo wetgeving schrijft voor dat het bureau in hoogte ingesteld moet kunnen worden. 

Maar werkt u bijvoorbeeld thuis, dan is dit niet altijd mogelijk. Is het bureau te laag, dan kunt u hem misschien verhogen door er wat blokjes onder te zetten. Is het bureau te hoog, dan is een voetenbankje misschien een oplossing.  Hierdoor kunt u uw armen volledig ondersteunen tijdens het kantoorwerk. 

De voorkant van de armleggers moet ongeveer gelijk zijn aan uw buik, zodat u de bureaustoel aan kunt schuiven en kunt werken als u rechtop tegen de rugleuning kunt blijven zitten.

Dynamisch zitten op bureaustoel

Stap 6: Dynamisch zitten

Met dynamisch zitten wordt bedoeld dat men tijdens het zitten actief beweegt en van houding verandert, in plaats van langdurig in één positie te blijven zitten. Dit betekent het regelmatig veranderen van houdingen, kleine bewegingen en spieractiviteit tijdens het zitten. 

Dynamisch zitten wordt geassocieerd met een verbeterde gezondheid (zoals een lagere BMI, een kleinere tailleomvang en lagere kansen op het metabool syndroom), volgens een onderzoek uit 2019, genaamd “Dynamic sitting: Measurement and associations with metabolic health. Journal of sport science”  Allen zeer belangrijk, als u nagaat hoeveel mensen tegenwoordig zitten. Hieronder gaan we verder in op hoe ook u dynamisch kunt zitten.

Op deze manier maakt u dynamisch zitten mogelijk: Zet de rugleuning los en draai de knop die de tegendruk regelt zodanig dat u eenvoudig in elke gewenste stand in evenwicht blijft. (Voorkom te veel tegendruk, dit veroorzaakt een constante spierspanning en kan de nodige klachten veroorzaken. 

Te weinig tegendruk geeft het gevoel van achterover vallen. (Sommige bureaustoelen hebben een automatische tegendruk, die werkt op het gewicht van de persoon die op de stoel zit.) 

Het doel is dat u mooi rechtop kan zitten en de ondersteuning voelt. Zet u uw lichaamsgewicht in, dan komt de stoel in beweging. Geef het even de kans om eraan te wennen.  

Het voorkomt dat u lang in dezelfde positie blijft zitten. Regelmatig bewegen is goed voor uw lichaam, dus wen uzelf aan om ook regelmatig even op te staan en rond te wandelen.

Draagt een goede bureaustoel bij aan uw gezondheid?

De gezondheidsvoordelen van een goede ergonomische bureaustoel zijn talrijk. Het biedt optimale ondersteuning aan de rug, nek en ledematen, vermindert belasting, rugpijn en spanning. Daarnaast bevordert het een betere houding, verhoogt het de productiviteit, vermindert vermoeidheid en verbetert de bloedcirculatie. Ook vermindert het druk op gewrichten en drukpunten, draagt het bij aan welzijn en stress vermindert, biedt het verhoogd comfort en verbetert het de concentratie en cognitieve prestaties. Een ergonomische stoel is een waardevolle investering voor de gezondheid en het welzijn op de werkplek.

Een ergonomische bureaustoel kopen

Overweegt u om een nieuwe bureaustoel aan te schaffen? Zoals we hierboven hebben besproken is het belangrijk om de bureaustoel goed in te stellen. Bij BenS verkopen we bureaustoelen van hoge kwaliteit, tegen scherpe prijs die ook nog eens lang meegaan.

Contact opnemen

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Inhoudsopgave

Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Stap 1: Zithoogte bureaustoel [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Stap 2: Zitdiepte bureaustoel [sub_toc] => Array ( ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Stap 3: Rugleuning bureaustoel [sub_toc] => Array ( ) ) [3] => Array ( [id] => [text] => Stap 4: Armleuningen bureaustoel [sub_toc] => Array ( ) ) [4] => Array ( [id] => [text] => Stap 5: Het bureau instellen [sub_toc] => Array ( ) ) [5] => Array ( [id] => [text] => Stap 6: Dynamisch zitten [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Draagt een goede bureaustoel bij aan uw gezondheid? [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) [6] => Array ( [id] => [text] => Een ergonomische bureaustoel kopen [sub_toc] => Array ( ) ) )

Contact opnemen

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde producten