Bureaustoel nadelen; waar kunt u op letten?

De nadelen van bureaustoelen

U kunt zich afvragen waarom ik een blog zou schrijven over de nadelen van bureaustoelen? Het antwoord is simpel. Niet iedere bureaustoel is geschikt voor u of voor de werkzaamheden die u wilt uitvoeren. Daarnaast is zelfs de duurste ergonomische bureaustoel niet automatisch ergonomisch en goed voor u. Hij moet namelijk ook precies goed worden ingesteld voor ieder persoon individueel. Laat ik een aantal punten op een rij zetten die belangrijk zijn. 

De vorm van de bureaustoel

Rugleuning

Iedere bureaustoel heeft een zitting en een rugleuning. Geen probleem denkt u misschien. Maar voor een juiste zithouding is de vorm van het zitvlak en de vorm van de rugleuning uiterst belangrijk en deze twee moeten daarnaast nog precies bij elkaar aansluiten. 

Armleggers

Ook worden er nog heel veel bureaustoelen aangeboden met vaste, niet instelbare armleggers. Als u regelmatig voor langere tijd achter uw computer moet zitten om te werken, is het heel belangrijk dat uw armen de juiste ondersteuning krijgen en heeft u echt verstelbare armleggers nodig. Vaste armleggers zijn dan op de lange termijn een aanslag op uw lichaam.  

Design vs ergonomie 

Tegenwoordig worden er heel veel bureaustoelen aangeboden met alleen het design of alleen de prijs als uitgangspunt, maar niet de ergonomie. Dan krijgt u een fantastisch uitziende bureaustoel voor tussen de € 100,- en € 200,-, die na enige tijd technische problemen krijgt, de vloer beschadigt of nog erger lichamelijke klachten (begint te) veroorzaken. Zoek daarom naar een bureaustoel van een bedrijf en merk dat gespecialiseerd is in ergonomisch zitten. Daar zult u geen spijt van krijgen. 

Gebruikte materialen

Bekleding. Om de prijs te drukken wordt er vaak gebruik gemaakt van mindere kwaliteit stof. Een bureaustoel wordt vaak intensief gebruikt en de stof moet fijn genoeg geweven zijn om slijtageplekken te voorkomen of ongewenste plooivorming tegen te gaan. Ook moet u voorkomen dat er niet ademende materialen wordt gebruikt. Denk bv aan kunstleer of PU.

Metaal. Het gedeelte onder de zitting, het zgn. mechaniek, is van metaal gemaakt. Bij hele goedkope bureaustoelen soms zelfs van kunststof. Het metaal moet van voldoende dikte en sterkte zijn. Het heeft veel te verduren, zeker bij het gaan zitten. Is het niet bestand tegen de krachten die erop uitgeoefend worden kan het gaan vervormen of bijvoorbeeld de rugleuning zal niet meer blijven vastzitten.

Kunststof. Aan een bureaustoel zitten verschillende kunststof onderdelen, zoals in veel gevallen bijvoorbeeld het voetenkruis. Niet alleen moet het voldoende stevigheid bieden, maar het moet ook mooi blijven.

Wieltjes. Hierop komt veel gewicht te staan. Ze moeten soepel blijven bewegen en mogen de ondergrond niet beschadigen. 

Hoe tackelt BenS dit?

Onze designafdeling gaat uit van het menselijk lichaam. Dus van de anatomie en fysiologie. Daarnaast krijgt natuurlijk ook het design de benodigde aandacht, maar dit is altijd ondergeschikt aan de ergonomie en de juiste ondersteuning voor het lichaam. Hierna wordt heel nauwkeurig gekeken naar de materialen die voor de bureaustoel worden gebruikt. Denk hierbij aan de te gebruiken bekleding, het metaal en de sterkte van het mechaniek, de stabiliteit van de armleuningen, het soort voetenkruis en de wieltjes.

De prijs – kwaliteit verhouding moet perfect zijn en altijd nog beter zijn dan dat verwacht wordt door de koper. Zelfs een goedkopere bureaustoel moet daarom ook juist gevormd zijn en van hoge kwaliteit, alleen de instelmogelijkheden en de luxe van de bekleding zullen wat minder zijn dan van de luxere modellen. 

Om deze kwaliteit te garanderen zijn er een aantal normen en certificaten voor bureaustoelen. Deze zijn:

  • BIFMA-certificaat. Een bureaustoel die dit certificaat heeft is uitgebreid getest en intensief gebruik wordt nagebootst door bv 100.000 maal een gewicht van 100 kg op de zitting te laten ploffen, de armleuningen krijgen 50.000 maal een gewicht te verduren om het opstaan te simuleren, etc. etc.
  • Onze bureaustoelen voldoen aan de Arbowet en de EN-1335 (Arbo) normering. Deze normering zegt niets over de kwaliteit, wat vaak wordt gedacht, maar heeft alleen betrekking op de instelmogelijkheden. Denk bv aan de hoogte instelling van de armleuningen en hoe groot het dekje is van de armlegger. De Nederlandse norm NPR-1813 is zelfs nog iets uitgebreider.
  • Greenguard Gold certificaat. Al onze bureaustoelen hebben dit certificaat. Het is nog vrij nieuw voor Nederland, maar in bv Amerika wordt het voor bedrijven al vaak voorgeschreven. Dit certificaat houdt in dat bij het gebruik geen vluchtige schadelijke stoffen vrijkomen (VOS). Deze dampen kunnen bij langdurige blootstelling lichamelijke klachten veroorzaken. Denk bv aan dampen van de gebruikte lijmen en stoffering. 

Nadelen van een BenS bureaustoel.

Nu bespreken we de nadelen van een BenS bureaustoel, hierboven heb ik het gehad over de voordelen.

Gewicht

Doordat we gebruik maken van de beste en sterkste materialen, zullen onze stoelen relatief wat zwaarder zijn dan de gemiddelde bureaustoel. Dit verkleint dan wel weer de kans op technische problemen. We geven daarom op al onze bureaustoelen standaard 5 jaar garantie. 

Zelf in mekaar zetten

Wanneer u een bureaustoel van BenS koopt, zult u deze zelf in mekaar moeten zetten. Omdat wij voornamelijk via internet onze bureaustoelen aanbieden, zijn de transportkosten een belangrijke kostenpost. Het verzenden van een bureaustoel in een doos, waarbij nog enige assemblage werkzaamheden verricht moeten worden, is aanzienlijk goedkoper dan het afleveren van een compleet gemonteerde bureaustoel. Gelukkig is dit zelfs voor iemand met twee linkerhanden geen probleem, weten we uit ervaring. De bureaustoelen worden dan ook geleverd met een hele duidelijke handleiding en de inbussleutel die hiervoor nodig is.
Voor een bedrijf die meerdere bureaustoelen nodig heeft zijn er wel meer mogelijkheden om de bureaustoelen gemonteerd te leveren.

Conclusie

Bij het kiezen van een bureaustoel moet u verschillende aspecten in overweging nemen, want een goede stoel moet wel 10 jaar meegaan. De vorm van de bureaustoel, inclusief het zitvlak en de rugleuning, is cruciaal voor een goede zithouding die bij uw lichaam past. Verstelbare armleggers bieden de nodige ondersteuning tijdens langdurig gebruik. Het vinden van een evenwicht tussen design en ergonomie is essentieel om toekomstige lichamelijke klachten te voorkomen.
Materialen van hoge kwaliteit dragen bij aan duurzaamheid en comfort. Bovendien garanderen certificeringen zoals het BIFMA-certificaat en het GREENGUARD Gold-certificaat kwaliteit en veiligheid.
De meeste bedrijven geven een garantie van 1 of 2 jaar garantie op hun bureaustoelen, wij geven standaard minimaal 5 jaar garantie.

Veel gestelde vragen

Welke gezondheidseffecten kan een slechte bureaustoel hebben?

De gezondheidseffecten van een slechte bureaustoel kunnen aanzienlijk zijn. Als een bureaustoel niet de juiste ondersteuning geeft, dan kan dit lichamelijke klachten veroorzaken. Rugpijn bijvoorbeeld, maar ook schouder en nekklachten of pijn in de polsen. Daarnaast geeft het concentratieproblemen en een verminderde productiviteit. Het zal het plezier in het werk verminderen en uiteindelijk zelfs bijdragen aan ziekteverzuim of een burn-out.

Waar moet u op letten bij een bureaustoel?

Hierboven zijn al een groot aantal punten genoemd, maar nog 1 belangrijk punt is kijk naar de service die geleverd wordt bij de bureaustoel. Zijn er bijvoorbeeld reserveonderdelen leverbaar. Een bureaustoel weg moeten doen, omdat een armlegger is beschadigd, is zonde van het geld en slecht voor het milieu. 

Wat is de levensduur van een bureaustoel?

Een goede bureaustoel kan zonder problemen 10 jaar meegaan. Kijk daarom niet alleen naar het aankoopbedrag, maar zie het als een investering in uw gezondheid, welzijn en misschien zelfs wel succes en een goede toekomst.

Hoeveel kost een goede bureaustoel?

Hoeveel een goede bureaustoel kost is moeilijk te zeggen, omdat dit van meerdere factoren afhankelijk is. Bureaustoelen van kwaliteit heeft u al vanaf € 250,-, maar ze zijn ook te koop voor € 2000,- bijvoorbeeld. Uiteindelijk zijn de kosten afhankelijk van de wensen en benodigdheden van de gebruiker. Gebruikt u de stoel veel, dan kunt u beter voor kwaliteit gaan. Gebruikt u de stoel af en toe, dan is het logisch dat u er misschien wat minder aan wilt uitgeven. 

Contact opnemen

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Inhoudsopgave

Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => De nadelen van bureaustoelen [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => De vorm van de bureaustoel [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Rugleuning [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Armleggers [sub_toc] => Array ( ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Design vs ergonomie  [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Gebruikte materialen [sub_toc] => Array ( ) ) [3] => Array ( [id] => [text] => Hoe tackelt BenS dit? [sub_toc] => Array ( ) ) [4] => Array ( [id] => [text] => Nadelen van een BenS bureaustoel. [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Conclusie [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) [5] => Array ( [id] => [text] => Veel gestelde vragen [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Welke gezondheidseffecten kan een slechte bureaustoel hebben? [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Waar moet u op letten bij een bureaustoel? [sub_toc] => Array ( ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Wat is de levensduur van een bureaustoel? [sub_toc] => Array ( ) ) [3] => Array ( [id] => [text] => Hoeveel kost een goede bureaustoel? [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) )

Contact opnemen

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde producten